Pardubický kraj zasáhly silné bouřky, hasiči vyjížděli k 190 událostem

9. červenec 2021 08:11

Pardubický kraj v noci na dnešek zasáhly silné bouřky s kroupami a silným větrem. Místy při nich spadlo kolem 50 milimetrů srážek, vítr dosáhl rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Nejvíce zasáhly Chrudimsko a Orlickoústecko.

Hasiči během od pozdního večera do dnešního rána vyjížděli ke 190 událostem, uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Zvedají se i hladiny řek, Loučná a Chrudimka jsou na prvním povodňovém stupni, Novohradka na třetím stupni. Především v první polovině noci padaly vlivem bouře stromy, trhaly se dráty elektrického vedení, hodně domácností je podle energetiků bez proudu.

V druhé polovině noci a k ránu odčerpávali vodu ze zatopených garáží, sklepů a chat. Rozvodněné menší toky způsobily zaplavení zahrad i silnic.

„Například zatopená silnice je mezi Žamberkem a Písečnou. Prováděli jsme čištění propustků i potoků, zejména pod mostky, kde se držely naplaveniny. Začínají se zvedat i vodní toky,“ řekla Horáková. Teď je vyhlášen první stupeň povodňové aktivity na Loučné v Litomyšli, Loučné v Dašicích a Loučné v Cerekvici nad Loučnou. Na Novohradce v Úhřeticích dosáhla hladina třetího stupně a voda ještě stoupá.

V Hlinsku spadl strom na dům

„V Hlinsku-Koutech spadl strom na dům. Osoby byly v době pádu uvnitř objektu. Dle našich informací se nikomu nic nestalo. V Hlinsku – Srní spadl strom na kamion. V hlinecké Holandské ulici byla chalupa zavalena bahnem, které se naplavilo z pole. V dalších několika případech v Hlinsku tekla voda střechou do domů, když vítr utrhl plechy ze střechy,“ dodala Horáková.

Stromy spadly v mnoha obcích. Od 18:00 do 6:00 vyjížděli hasiči na 190 míst. Ze 190 událostí jich bylo 79 na Chrudimsku, 69 na Orlickoústecku, 23 na Pardubicku a 19 na Svitavsku.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související