Pardubický zámek bude plný knih, pak přírody i Vánoc. Známe podzimní program

3. listopad 2022

Počasí se už má listopadově pokazit a čím dál víc nás to bude táhnout do krytých prostor. V tmavošedivých dnech se můžete schovat do přívětivého prostředí Východočeského muzea v Pardubicích.

Řadu novinek slibuje knižní veletrh Zámek plný knih. Uskuteční se v pátek 4. listopadu od 10 do 18 hodin. Představí populárně naučnou, odbornou a regionální literaturu, která není běžně dostupná v knihkupectvích. Nově letos přibydou komiksy, audioknihy, deskové hry a aktivity pro děti.

Hrdinové mezi námi

„Podtitul festivalu poukazuje nejenom na letošní výročí atentátu na Heydricha. Návštěvníků bylo v loňském roce méně. Letos by to mělo být lepší. Máme i víc vystavovatelů, oslovili jsme školy, budou tam dílničky na výrobu záložek, titulního listu ke komiksu a podobně,“ říká organizátorka Kateřina Kovalčuková.

Pořádající Východočeské muzeum v Pardubicích odstartuje odpolední blok představování knižních novinek a dalších titulů za pomoci publikace Ve znamení zubra. V doprovodném programu uvidíte nejúspěšnější společenskou hru roku 2021, videoprojekci zaměřenou na život superhrdinek a od 17 hodin začne beseda autorského dua Michal Kocián, Zdeněk Ležák o tom, jak se tvoří historický komiks.

Výstavy, přednášky a prohlídky

Koroptev, rak, koukol – pamatujete si, kdy jste je viděli naposledy? Právě takové bude od 16. listopadu zaměření nové výstavy. „Odhalíme známé i překvapivé důvody postupujících negativních změn v naší přírodě. Výstavní sály se promění v rozličná prostředí, kde ohrožené druhy nacházejí nová útočiště. Děti si prolezou bobří noru a zkusí si vylézt k sokolímu hnízdu. Dozví se, které rostliny se trhat smí a které ne,“ popisuje za muzeum Kateřina Procházková.

Na pardubickém zámku budou i cestopisné přednášky. Například o Íránu

Ve čtvrtek 3. listopadu začíná podzimní cyklus populárně naučných přírodopisných a cestopisných přednášek. Návštěvníky i tentokrát zavedou do nejrůznějších koutů zeměkoule, třeba do charismatického Švýcarska, dalekého Chile anebo tajuplného Íránu. Naopak v úterý 8. listopadu vyvrcholí cyklus Do zbraně! Válečníci a války východních Čech.

Oblíbené bývají komentované prohlídky, které uvádíme v přehledu. Je na ně potřeba rezervace.

  • 5. 11. od 13 h – prohlídka pernštejnské truhly
  • 12. 11. od 11 h – dětská prohlídka Tajný kryt
  • 12. 11. od 13 h – prohlídka krytu civilní obrany
  • 19. 11. od 14 h – prohlídka Po stopách Pernštejnů v Pardubicích
  • 26. 11. od 13 h – prohlídka Moderní architektura v Pardubicích v první polovině 20. století

Jak se naladit na Vánoce bez shonu a vtíravé komerce? A co speciálního chystá muzeum pro seniory? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související