Pardubický zámek zve k návštěvě zbrojnice z dob Pernštejnů. Řadu zbraní je možné si vyzkoušet

6. leden 2023

Na renesančním zámku v Pardubicích otevřeli na podzim 2022 zajímavou expozici. Jde o interaktivní historickou zbrojnici, která je součástí nového návštěvnického okruhu. Ten je věnovaný nejslavnějším majitelům zámku, Pernštejnům, kteří tu ve své době vybudovali obrovskou zbrojnici.

Interaktivní zbrojnici umístilo Východočeské muzeum v Pardubicích do prostor historické ledárny, kam návštěvníci dosud neměli přístup. Spoustu věcí si v ní můžete i sami vyzkoušet. Repliky chladných i palných zbraní jsou do jisté míry funkční, ale nezraní vás. Dozvíte se, co je katzbalger, jak se střílelo z kuše nebo obsluhovalo dělo v dobách Pernštejnů.

O historii a vybavení zámecké zbrojnice vypráví texty na infopanelech. Při prohlídce expozice vás budou provázet také speciální audionahrávky. Obléct si můžete zbroj, kterou muzejníci nechali vyrobit v několika velikostech. Poznáte zblízka historické zbraně, například hákovnice. Repliky mají funkční zámek, zbraně jdou i rozložit, nelze z nich ale vystřelit.

Zkusit si můžete i obsluhu pernštejnského děla. Zjistíte, jak se čistilo a jak fungovalo. Dozvíte se také, z čeho se skládal střelný prach. A dokonce si ho v expozici můžete sami namíchat, samozřejmě z velmi podobných, ovšem zcela neškodných surovin.

Meč katzbalger užívala německá pěchota

Největší atrakcí je pak střelnice. Vystřelit si tu můžete z doutnákové ručnice z poloviny 16. století a zamířit na figuríny. „My jsme expozici koncipovali tak, že je všechno připravené na boj s Turky, kteří v době Pernštejnů představovali nebezpečné nepřátele. Při zásahu figuríny zhasnou. Návštěvníci se po celé expozici mohou pohybovat volně, zkusit si, jak byla těžká pavéza, štít, jednotlivé meče, kopí. Tahle expozice je zkrátka dotýkací,“ zdůrazňuje historik Východočeského muzea v Pardubicích Jan Tetřev.

Unikátní seznam zbraní

Páni z Pernštejna zanechali v Pardubicích výraznou a nesmazatelnou stopu. Zdejší zámek se stal na začátku 16. století důležitým mocenským a kulturním centrem. Honosné renesanční sídlo bylo potřeba chránit. Proto Pernštejnové svoji zbrojnici dobře vybavili. A to nejen z pohledu praktické, ale také reprezentativní funkce.

Šlechtický rod Pernštejnů disponoval v Pardubicích výzbrojí pro víc než tisíc mužů. Je totiž známo, jak byla zbrojnice vybavena, a to díky zachovanému seznamu zbraní. Finanční krize Jaroslava z Pernštejna vedla k prodeji panství královské komoře v roce 1560. A v této souvislosti vznikl soupis inventáře zbrojnice.

Pohled do zbrojnice pardubického zámku

Chladné zbraně, sečné i bodné, byly podle inventáře pardubické zámecké zbrojnice zastoupeny například početným souborem 150 dlouhých pěších kopí. Ještě víc bylo kopí jezdeckých. Ve zbrojnici se dále nacházely halapartny, meče, končíře a tesáky. Nedílnou součástí bylo také impozantní dělostřelectvo. Na zámku bylo v roce 1560 celkem 83 dělových hlavní, které byly namontovány na 39 lafetách.

Spustit audio