Pardubičtí radní odvolali městskou architektku, náhradu za ni nemají

16. říjen 2015

Už minulý týden radní navrhli tajemníkovi města, aby hlavní městskou architektku Pavlu Pannovou odvolal. Členové rady se na tom shodli jednomyslně, a to kvůli dlouhodobé nespokojenosti s plněním zadaných úkolů.

Na zastupitelstvu dostala Pannová možnost se k tomu vyjádřit. Její vystoupení bylo emotivní, svou práci obhajovala a důvody odvolání zásadně odmítá.

„Z mého pohledu jsou nejen neoprávněná a nezákonná provedení odvolání, ale cítím je jako pokroucené, aby mě co nejvíce poškodily. Jsem zklamaná z toho, že ta komunikace neprobíhala,“ doplňuje Pannová.

Někteří zastupitelé se Pavly Pannové, která nakonec sama k 30. listopadu odstoupí, zastali a zároveň projevili obavu, že radní odvolávají hlavní městskou architektku ve chvíli, kdy za ní nemají náhradu.

Navíc z odboru městského architekta odchází i další dva odborníci. Jeden z nich pracuje dlouhodobě na územním plánu a v tuto chvíli tedy v Pardubicích není nikdo, kdo by v práci pokračoval. Opozice se dokonce domnívá, že jde o likvidaci tohoto odboru.

Primátor Martin Charvát (ANO) ale prohlásil, že radnice vypíše nové výběrové řízení na nového městského architekta.

Mimořádné jednání řešilo architektku i Automatické mlýny

Jednání pardubických zastupitelů se včera protáhlo, komunální politici jednali až do pozdních večerních hodin.

Zastupitelé také jednali o Automatických mlýnech - národní kulturní památce. Stavbě, kterou postavil slavný český architekt Josef Gočár. Ta je už tři roky na prodej. Firma Goodmills ji prodává, o koupi uvažovalo město. Jednání se vlekla zhruba dva roky, vlastník dlouho jiné zájemce neoslovoval, nedávno se ale obrátil na externí firmu, aby mu do 30. listopadu našla jiného investora.

Současné vedení radnice říká, že na opravu areálu nemá peníze a že se s novým vlastníkem bude snažit spolupracovat. Opozice s tím ale nesouhlasí.

„Já si myslím, že i vedení města si musí být vědomo toho, že to je nereálné, protože když to někdo koupí, a kdyby to byl osvícený investor nebo developer, tak by mohlo k nějakému kontaktu dojít, ale pokud to bude vyloženě koupě z hlediska výhodného využití území, ať je to cokoliv, tak město nemá šanci do toho hovořit,“ vysvětluje zastupitel za Pardubáky Milan Košař.

Na zastupitelstvu vystoupila i občanská iniciativa Mlýny městu. Historik architektury František Václavík mluvil o tom, že objekt se dá opravovat postupně. A také upozornil na to, že město by si aspoň mělo zaregistrovat studii, která by stanovila, co tam bude. Teď tam budoucí majitel může udělat cokoliv, třeba sklady. Právě neosvíceného investora se aktivisté obávají nejvíce.

Čtěte také

autor: KUB
Spustit audio