Pardubičtí veteránisté slaví šedesátku komorně a skromně. Zatím

11. červen 2020

Je to nejstarší fungující klub historických vozidel. Oslavy výročí měly být velkolepé a veřejné, ale kvůli pandemii koronaviru se momentálně odehrávají jenom ve virtuálním prostoru.

„Kolegové z Brna už naše prvenství uznali a původní klub v Praze bohužel zanikl. Poznal jsem několik pamětníků, kteří zažili prvopočátky. Inspirativní byl film Alfréda Radoka na motivy knihy Adolfa Branalda Dědeček automobil," říká současný předseda David Říha.

Odraz doby

Nejdřív v Pardubicích vznikl kroužek sběratelů historických vozidel, který v roce 1960 uspořádal první závod. „Na Cihelnu údajně přišlo několik desítek tisíc diváků, natáčela to televize. Právě organizace závodů přinesla vznik klubu. V roce 1967 pořádal už dokonce mezinárodní rallye pro historická vozidla. Tenkrát tam byl překvapivě hodně zastoupený západní blok." 

Uvolnění poměrů v roce 1989 přineslo problém. „Vznikla atmosféra, že lidé nechtěli být organizováni. Chtěli si svobodně užívat své historické vozidlo. Činnost spolku se trochu utlumila. Pak ale začal znovu fungovat," shrnuje Říha.

Kazisvět koronavirus

Oslavy jubilea spolek naplánoval do centra Pardubic během letošního května. „Je nám líto, že jsme je museli odložit. Chtěli jsme zaplavit historickou část města historickými vozidly. Teď definitivně rozhodujeme o tom, jestli akci uspořádáme v říjnu."

Jak dodává David Říha, součástí připomenutí 60. výročí je i kalendář pro rok 2020. „Na facebooku se teď snažíme přiblížit použité fotografie. Ke každému snímku je příběh. Zároveň se těšíme, až se uvidíme a budeme konečně moci někam vyjet."

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související