Páteční Noční linka: Proč je na silnicích tolik nehod? Můžeme to změnit?

17. srpen 2018

Je dopravních nehod opravdu tolik, nebo se o nich jen více mluví a píše? Jak se chovají řidiči na silnicích? Co by podle vás pomohlo snížit nehodovost? Jaké máte zkušenosti z českých silnic? A jaké z těch zahraničních?

Jak riskují při svých letních vyjížďkách lidé na kolech? Není už cyklistů na jihomoravských a jihočeských silnicích přehršel? Dáváte si pozor na auta, motorky, když jdete pěšky? Myslíte na to, že se budete vracet domů za šera nebo po tmě?

Před námi je další víkend, ten předchozí se zapsal jako nejtragičtější na českých silnicích od začátku prázdnin. Od pátku do neděle přišlo o život 13 lidí, z toho šest motocyklistů, tři kolaři, tři lidé za volantem a jeden chodec.

Podle policejních statistik a údajů organizace Besip je v případě nehod motorek i aut často na vině únava z nekončících veder, dlouhá stereotypní jízda a zbytečné riskování. Cyklisté se často snaží na dovolené zvládnout co nejvíce kilometrů a přecení své síly. Chodci zase mnohdy zapomínají, že ne každý řidič je vidí, zvlášť když jdou ve tmavém oblečení přes neosvětlený přechod.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio