PAVEL, ARSENAL nebo řada čtyřek. Zájem o luxusní SPZ je zatím mizivý

6. leden 2016

Majitelé aut mají šanci od začátku ledna získat SPZ na přání. Vyšperkovat si ji mohou křestním jménem nebo atraktivní kombinací čísel. V Pardubickém kraji ale na tuhle možnost řidiči zatím moc neslyší.

O vylepšenou registrační značku projevila zájem spíš hrstka nadšenců. Registry vozidel tak plní hlavně běžní žadatelé.

„SPZ je o číslech, je to nějaká identifikace, aby někdo věděl, že přijel Hurvínek nebo tak, mi přijde zbytečný. Pro koho to má význam, za to peníze dá. Ten jich nelituje, já bych litovala,“ myslí si paní Renata, která sedí v poloprázdné čekárně registru vozidel v Černé za Bory.

Pro značky na přání chodí zatím jen jednotlivci

V Pardubickém kraji zatím lidé projevili minimální zájem. Registry v Chrudimi, Svitavách i v Ústí nad Orlicí hlásí pouze jednotlivce. V Pardubicích je to obdobné.


Ztráta? Krádež? Dalších deset tisíc!
V případě ztráty nebo krádeže značky registr novou ve stejném znění kvůli možnosti zneužití nevydá. Majiteli tak nezbyde než se spokojit s obyčejnou, nebo si za dalších deset tisíc korun objednat novou (ale jinou) SPZ na přání.

„Mě to překvapilo, protože mezi Vánoci jsme měli několik žadatelů, kteří se dotazovali, jak to bude fungovat, kdy nejdříve si mohou podat žádost. Bylo to zhruba patnáct až dvacet klientů. Ve finále toho 4. 1. přišlo šest lidí,“ říká vedoucí pardubického registru vozidel Kristýna Vojáčková.

Jedna tabulka stojí pět tisíc korun. Na auto jsou potřeba dvě a to v součtu znamená deset tisíc korun za SPZ na přání.

Řada stejných čísel nebo označení unikátního motocyklu

„Jedna, co nám přišla poměrně zajímavá, byla ARSENAL1. Jinak to byly takové klasické názvy,“ dodává Vojáčková.

Mezi značkami, které pardubický registr přidělil, jsou například HD1PAVEL nebo řady číslic. Po Pardubicku tak budou jezdit vozy se značkou E4444444 nebo E7777777. Na první pohled nezajímavá SPZ může být LV1222H. Má jen sedm znaků, protože bude patřit motocyklu, jehož označení právě registrační značka symbolizuje.

Na značku se vejde celkem osm znaků, na motorku pak o jeden méně. Alespoň jeden z nich musí být číslice.

„Registrační značka na přání nemůže obsahovat například nějaké hanlivé, vulgární výrazy a podobně. Je to všechno dané zákonem. Pak z té druhé strany musí obsahovat jak písmena, tak i číslice. Pak jsou samozřejmě ještě vybraná písmena, která by to nemělo obsahovat z důvodu toho, aby nedošlo k záměně,“ vysvětluje Vojáčková.

Změnit vůz ano, prodat značku ne

Registrační značka je tzv. přenositelná. Je vázaná na konkrétního majitele a ten ji může podle libosti namontovat i na své jiné auto. Nesmí ji ovšem prodat nějakému jinému.

V případě ztráty si musí koupit novou a v jiném znění. „Musíte si požádat za plných deset tisíc o novou s jiným alfanumerickou kombinací,“ upřesňuje Vojáčková.

Zájemci o SPZ na přání si mohou žádat každý den v úředních hodinách. Na novou registrační značku si počkají maximálně patnáct dnů.

Čtěte také

autoři: pta , wol
Spustit audio