Pavel Maurer: Chcete kvalitu? Vybírejte chléb takhle!

17. březen 2013
Glosa Pavla Maurera

Nezplesniví, vydrží, chutná. Chcete takový chléb? Pak musíte riskovat. To ve své nedělní glose radí Pavel Maurer, když se zamýšlí nad kvalitou chleba v českých obchodech.

Doma v kuchyni mám v papírovém sáčku dva krajíce chleba. Před pěti dny jsem je nedojedl v malém bistru, kde je dávají k polévce. Nerad plýtvám, takže jsem zbytek vzal domů pro sýkorky. Jenže tentokrát ho ptákům nedám.

Chleba je totiž stále tak měkký a voňavý, jako když jsem jej koupil. A chutná skvěle! Hned jsem to byl vyzkoumat a prozradili mi s tajemným a hrdým výrazem ve tváři, že chléb zavážejí z malé pekárny u Mělníka.

Samozřejmě mají vlastní kvásek – záruku kvality, chuti a trvanlivosti. Pro bližší informaci upřesňuji, že kváskový chleba je nejen chutný, ale též lépe stravitelný. Celý proces výroby je sice pomalejší, ale o to přirozenější než za použití rychlého droždí.

Droždí je zdánlivě ekonomičtější, ale naše tělo má o to více starostí, aby potravinu zpracovalo. Nehledě na to, že kváskový je vždy lepší.

Čtěte také

Když k nám jede babička Alenka z Plzně, nechceme čokoládu pro děti ani novou stavebnici, ale první, o co žádáme, je: „Přivez ten váš výborný chleba, co jej peče ta vaše parní pekárna!“

Pekárna má chleba na záznam (jako to bývalo za války) a Plzeňáci si na něj rádi a bez reptání počkají ve frontě. Počet kusů je omezen. Dobrý chleba – to je fakt požehnání!

Před mnoha lety jsem v Saigonu navštívil jednoho Čecha a jeho první zamračená otázka byla: „A kde máš chleba?“ Tehdy mi poprvé došlo, jak jsem se provinil proti chuti a zvyklostem.

Od té doby si dávám pozor a neustále pátrám po kvalitním chlebu. Aby vydržel víc než dva dny, nedrolil se a byl kváskový.

Čtěte také

Abyste poznali i vy ten správný chléb, musíte prostě riskovat: kupovat očima, ptát se po pekařovi, dávat přednost spíše menším než obřím pekárnám. A hlavně jej jíst a sledovat, jak dlouho vydrží.

Nenechte se okouzlit tím, že je třeba tmavý, protože může být přibarven. Zárukou kvality není ani dobře propečená a pružná kůrka. Důležitá je chuť chleba a jeho jasný životopis.

Držím palce a loučím se s vámi slovy, kterými vždy začínal oběd u naší prababičky: „Chléb náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše viny…“

autor: Pavel Maurer
Spustit audio