Pavel Šporcl rozezní modré housle a zahájí s pardubickými filharmoniky sezónu

13. září 2021

Dnes vstoupí Komorní filharmonie Pardubice do své 53. koncertní sezony, kterou snad nenaruší covid, ani nic jiného. Sérií zahajovacích koncertů s Pavlem Šporclem nasazuje laťku vysoko.

V době covidu se filharmonici rozhodně nenudili, jak potvrdila manažerka koncertní činnosti Vladislava Kopecká: „Byl to velmi náročný rok. Mohlo by se zdát, že filharmonici zaháleli, a že když nebyly koncerty pro veřejnost, že nevystupovali. Ale není tomu tak. Natáčeli jsme pro Český rozhlas, pro Českou televizi. Máme materiál na několik cédéček, která vyjdou v nejbližší době. Bylo to náročné a všichni jsme se těšili na kontakt s našimi posluchači.“

Modré housle (v) září

Takový název nese série zahajovacích koncertů. „Začínáme ve velkém stylu se známým houslistou Pavlem Šporclem, který, jak známo hraje na modré housle z dílkny Jana Špidlena. Shodou okolností stejný koncert, který zazní při zahajovacích koncertech, Mendelssohnův houslový koncert E moll, už s naší filharmonií provedl před 24 lety, kdy se potkal i s naším šéfdirigentem Stanislavem Vavřínkem,“ říká Vladislava Kopecká.

Kromě koncertu pro housle a orchestr e moll op. 64 Felixe Mendelssohna-Bartholdyho zazní ve třech zahajovacích koncertech také Symfonie č. 7 A dur op. 92 a předehra k baletu Stvoření Promethea Ludwiga van Beethovena.

Abonmá nebude

Pro abonenty přinesl covid zásadní změnu – abonentky letos nebudou. Na druhou stranu to otvírá možnost pro ostatní, kteří nebyli dříve úspěšní při nákupu vstupenek. „Chtěla bych poděkovat všem stálým příznivcům, že nám zachovali přízeň, byť jsme letos neprodávali abonmá. Rozhodli jsme se vydat cestou jistoty a prodávat vstupenky dva týdny dopředu, v momentě, kdy bude zřejmé, že se konkrétní koncert uskuteční a kolik ho bude moci navštívit posluchačů.“

S jakými hosty v této sezóně Komorní filharmonie Pardubice vystoupí a budou opět také oblíbené koncerty pro děti? Poslechněte si celý záznam povídání s Vladislavou Kopeckou.

Spustit audio

Související