Pavel Zedníček: Kdybych se nedostal na herectví, táta by mě kopl do řiti

4. listopad 2019

„Já jsem vystudoval kožařskou průmyslovku,“ překvapil v Blízkých setkáních Terezu Kostkovou. Teprve náhoda a uznání učitele za herecký výkon ho prý svedlo z cesty.

„Dělal jsem obor Obuv gumová, tzv. pryžová. Vyráběl bych gumáky nebo tenisky. Kdyby se mi nepodařilo dostat na JAMU, tak jsem byl dnes někde ve fabrice. Ale nebavilo by mě to,“ přiznává.

Život je o náhodě

Přesto za jeho hereckou může paradoxně průmyslovka. „Byl tam dramatický kroužek a udělali jsme Shakespeara. Druhý den mi profesor Jančařík řekl: Člověče, za ten herecký výkon, který jsi včera předvedl, by se nemusel stydět ani herec Divadla pracujících ve Zlíně! A to byl ten spouštěč,“ vzpomíná Pavel Zedníček, který se pak přihlásil na JAMU do Brna.

Když se vrátil z přijímacích zkoušek, otec se ho ptal, jestli prošel. „Odpověděl jsem, že jsem prošel všemi koly a čekám na výsledek. A on se na mě podíval a řekl: Však kdybys neudělal, kopl bych tě do řiti!“ směje se herec.      

Proč rád hraje s Janou Paulovou? Pořád zastává funkci „ministra všeckého“ ve Valašském království? Jak proběhla oficiální návštěva krále Bolka Polívky v Hannoveru? Kde se vzala přezdívka Čmaňa?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.