Pavera, Sulovský, Vícha. Podívejte se na profily vítězů senátních voleb

13. říjen 2018 20:43

Je rozhodnuto. Během dvou volebních víkendů lidé vybrali 27 nových senátorů, z toho z okresů Moravskoslezského kraje jsou tři. Přinášíme jejich krátké profily.

Krátké profily všech 27 lidí, kteří by příštích šest let měli zasedat v horní komoře Parlamentu České republiky, najdete na serveru iROZHLAS.cz.

Volební obvod č. 68 - Opava: Herbert Pavera (60; člen TOP 09 za koalici Společně pro Opavsko - STAN, ODS a TOP 09)

Volební obvod č. 68 - Opava: Herbert Pavera

Pedagog, starosta obce Bolatice (od 1998). Do Senátu kandidoval také s podporou Strany zelených a Soukromníků. Předseda Sdružení obcí Hlučínska. Do zastupitelstva Bolatic byl poprvé zvolen v roce 1990, do roku 1998 byl místostarostou.

Narodil se 4. ledna 1958. Vystudoval učitelství matematiky a chemie pro základní školy na Pedagogické fakultě v Ostravě, učil na základní škole v Opavě, kde působil v letech 1992 až 1998 jako ředitel. Do TOP 09 vstoupil v roce 2015, působil jako předseda expertní komise strany pro zemědělství a venkov.

V letech 2013 až 2017 byl poslancem. V loňských volbách do sněmovny byl lídrem strany v Moravskoslezském kraji, ale neuspěl a mandát poslance neobhájil. Letos v září byl v soutěži Svazu měst a obcí vyhlášen spolu s Janem Svitákem z obce Prysk na Českolipsku nejlepším starostou.

Je ženatý, má dvě dcery.

Volební obvod č. 71 - Ostrava-město: Leopold Sulovský (64; Ostravak)

Volební obvod č. 71 - Ostrava-město: Leopold Sulovský

Horolezec, první český přemožitel nejvyšší hory světa Mount Everest, senátor (od roku 2012) a zastupitel města Ostrava (od roku 2010; minulý týden byl v komunálních volbách do zastupitelstva opět zvolen). V komunální politice působí od roku 2006, kdy byl zvolen za SNK ED do zastupitelstva městské části Moravská Ostrava a Přívoz. Od roku 2010 se angažuje v politickém hnutí Ostravak. V Senátu dosud Sulovský působil mimo jiné jako místopředseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Narodil se 1. května 1954 v Novém Jičíně. Vystudoval průmyslovku a Vysoké učení technické v Brně, obor pozemní stavitelství. V letech 1979 až 1993 pracoval ve Vítkovických stavbách Ostrava, později jako hlavní technolog. Od roku 1997 je majitelem a manažerem dvou obchodů s outdoorovým vybavením. Horolezectví se Sulovský věnoval od mládí, byl mimo jiné československým reprezentantem.

V 70. letech zdolal Matterhorn nebo Mont Blanc, v následující dekádě mu pak na konto přibyly první sedmitisícovky v sovětském Pamíru (tehdejší Pik Lenina či Pik komunismu). O 8848 metrů vysoký Mount Everest se Sulovský neúspěšně pokusil již v roce 1987, o tři roky později vystoupil na svou první osmitisícovku, Dhaulágirí. Nejvyšší horu světa nakonec zdolal v květnu 1991 společně s Italem Battistinem Bonalim, a to krajně obtížnou severní stěnou.

Sulovský je ženatý a má dvě děti. Kromě horolezectví má rád také divokou vodu, sjezdové lyžování, tenis, umění a architekturu.

Volební obvod č. 74 - Karviná: Petr Vícha (55; ČSSD)

Volební obvod č. 74 - Karviná: Petr Vícha

Senátor a dlouholetý starosta Bohumína na Karvinsku (v této funkci je 24 let). Do horní parlamentní komory byl zvolen v roce 2006, o dva roky později stanul v čele senátorského klubu ČSSD. Aktuálně je v Senátu členem organizačního výboru a výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Rodák z Karviné (25. září 1963) vystudoval Strojní a elektrotechnickou fakultu na Vysoké škole báňské v Ostravě. Pracoval v Železárnách a drátovnách Bohumín a v roce 1991 se stal vedoucím finančního odboru Městského úřadu Bohumín. Od roku 1994 je starostou města, Vícha je oceňován mimo jiné za vymýcení hazardu a snížení kriminality. Minulý týden byl v komunálních volbách opět zvolen a o post bohumínského starosty se hodlá ucházet znovu. V letech 2000 až 2008 působil také v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje.

Členem strany je od roku 1995, od listopadu 1999 byl osm let předsedou krajské organizace v Moravskoslezském kraji. V období 2005 až 2009 byl místopředsedou ČSSD zodpovědným za komunální politiku.

Vícha je ženatý, má dceru a syna. Mezi své záliby řadí šachy a sport, rád má zejména cyklistiku a pěší turistiku.

autor: pj | zdroj: ČTK
Spustit audio