Pavla Apostolaki se přátelí se stromy: Jsou našimi pomocníky, psychoterapeuty a přírodními doktory

21. listopad 2021

Publicistka, fyto a aromaterapeutka i cvičitelka jógy Pavla Apostolaki teď střídavě žije v Čechách i v Řecku. Na rozhlasovou Návštěvu pozvala Vlaďku Wildovou do Jiráskových sadů v Hradci Králové, do svého nejoblíbenějšího parku na soutoku Labe a Orlice. 

Právě tam novopečená autorka své první knihy Léčivá síla stromů vzdala hold nejen vzrostlému dubu, který patří k jejímu dětství, ale také olivovníkům na Krétě.

Statný dub v Jiráskových sadech, jeden z favoritů Pavly Apostolaki, je prý úžasný jedinec, který evokuje sílu. Když Pavla může, sedává pod ním, ale i pod jinými stromy doma i v zahraničí, čerpá energii, ale také hledá jejich další, pro nás často skryté léčivé účinky.

Čtěte také

„Přinášejí nejenom kyslík, ale i radost, životodárnou energii a jsou velkým přínosem pro lidské zdraví. Pomáhají nám při zdravotních potížích, při léčbě různých onemocnění, zlepšují náš duševní stav a výrazně snižují hladinu stresu. Při vyčerpání nás nabíjí energií."

„Existuje několik způsobů, jak je můžete využít ke zlepšení svého zdraví - uplatňují se ve fytoterapii, aromaterapii nebo v Bachových esencích. Stromy využívá také gastronomie, vzpomeňte si na koření, ořechy, ovoce a různé čaje."

Podle Pavly Apostolaki je důležité žít v souladu s přírodou a respektovat její životní cyklus: „Člověk by měl například jíst podle ročních období, chodit na čerstvý vzduch, protože my jsme jen součástí přírody, neřídíme ji."

Má ráda český humor, dobré pivo, ale i olivový olej a Kréťany

„Jak říkají staří Řekové: Nejlepším přítelem člověka není pes, nýbrž olivový olej. A na Krétě to platí obzvlášť. Třicet pět miliónů olivovníků dává tomuto středomořskému ostrovu statut olejové velmoci. A není divu, protože v rodišti boha Dia je nejvyšší spotřeba olivového oleje na světě! Každý Kréťan i Kréťanka spotřebuje za rok dvacet pět kilogramů zeleného tekutého zlata," říká Pavla Apostolaki.

A upozorňuje i na krásu olivovníků, které zaujmou stříbřitou barvou svých listů „moudrým" kmenem a duchem jižních krajů.

Čtěte také

Samostatnou kapitolou je pak blahodárnost olivového oleje na lidský organismus. Se svými antioxidanty má pro organismus protizánětlivé účinky, snižuje krevní tlak, pomáhá k očistě vnitřních orgánů.

Na řeckém ostrově Kréta Pavlu jednoznačně oslovili místní obyvatelé. Kréťané jsou prý neskutečně přátelští, pohostinní, srdeční lidé. Jsou ale také velmi hrdí na svou zemi, historii, nenechávají si jen tak něco diktovat. „Charakterizovala bych je tak, že jsou úplně stejní jako příroda na ostrově Kréta. A ta je krásná a divoká!"

Stromy a Pavla Apostolaki už patří neodmyslitelně k sobě

Pavla Apostolaki, rodačka z Hradce Králové, vystudovala Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (obor geografie - historie). Na svých cestách se zaměřuje na přírodu, historii, kulturu, gastronomii, turistiku, sport a wellness & spa. O své bohaté zážitky z cest se publicistka také dělí s posluchači na svých přednáškách.

Pavla je fyto a aromaterapeutkou, cvičitelkou jógy, autorkou knihy Léčivá síla stromů (2021), členkou Středomořské asociace pro fytoterapii „Greenhealth" a „L´Association Médicale pour la Promotion de la Phytothérapie".

S jejími články se můžete setkat mj. v časopisech Moje Zdraví, Meduňka nebo Lidé a Země, ale i na internetu. Pravidelně vystupuje v Českém rozhlase, spolupracuje s Českou televizí. Střídavě žije mezi Českou republikou, Řeckem a Tureckem.

Spustit audio

Související