Pec pod Sněžkou je nejmenším městem České republiky

Pec pod Sněžkou je se svými přibližně 600 obyvateli menší než některé vesnice, přesto je městem. Je to taková výjimka pro toto městečko v horách, které je sice malé, ale významné tím, že leží právě pod nejvyšší českou horou. V létě nebo na jaře a také na podzim je to poklidné město, které sice láká turisty, ale rozhodně tady není hlava na hlavě. Zato v zimě se díky lyžařům může Pec návalem poměřovat s Prahou.

Modlitba za Tibet

Tibetský modlitební mlýnek v Peci pod Sněžkou

U dveří informačního centra v Peci pod Sněžkou visí tibetský modlitební mlýnek. Kdo se chce pomodlit, nemusí znát žádnou modlitbu, nemusí ji ani předčítat. Stačí jen otočit mlýnkem a modlitba je zařízená. Modlitební mlýnek přivezl z Tibetu Pavel Klimeš, velký milovník hor, který cestuje po horách celého světa a v domovských Krkonoších zná každý kámen a tak dokáže o historii i současnosti tohoto pohoří hezky vyprávět.

0:00
/
0:00

Sáňkařský ráj

Sáňky původně sloužily k dopravě nákladu. Někteří "sáňkaři" zvládli naložit až tři kubíky dřeva. S nákladem o váze kolem dvou tun se pak řítily ze stráně. Teprve později se tento dopravní prostředek stal lákadlem a kratochvílí pro návštěvníky hor. Později pak přišlo sportovní sáňkování, které ale nakonec ustoupilo lyžování, které se stalo ještě oblíbenějším.

0:00
/
0:00

Lanovka na Sněžku

Stará lanovka vozila turisty od roku 1949. Ta nová začala jezdit na Růžovou horu v prosinci 2013 a od jara 2014 se jezdí až na Sněžku. Aby hordy turistů neničily citlivou přírodu na vrcholu hory, má i nová kabinková lanovka malou přepravní kapacitu podobně jako ta stará sedačková a to 250 osob za hodinu. Jezdit může jen za dobrého počasí. Když začne foukat přes 60 km/h, musí se lanovka zastavit.

0:00
/
0:00

O boudaření

První horské boudy vznikly s příchodem prvních romantiků - cestovatelů. Ti začali přespávat na salaších pastevců na seně. Pastevci jim za drobný poplatek začali nabízet sýry a mléko a tak vznikl v horách cestovní ruch. Z obyčejných bud se tak stávaly lepší a lepší restaurace a špičkové hotely. Nejlepší podniky bývaly na přelomu 19. a 20. století na Sněžce. Číšník tam nebral vůbec žádný plat. Dobré živobytí mu vynesly příjmy ze spropitného.

0:00
/
0:00
autor: mkk
Spustit audio