Pečený losos s italským rizotem. Zajímavá kombinace barev a chutí

Co si připravíme? Pečeného lososa s italským rizotem. A budeme potřebovat rýži arborio. která se vyznačuje velkými zrnky, bílou barvou a velkým množstvím škrobu, díky kterému  při vaření skvěle absorbuje vodu, aniž by se rozvařila. O tom se nakonec můžete přesvědčit - pokud budete vařit s námi.

Název rýže arborio pochází od italského města Arborio v údolí řeky Pádu, kde se hojně pěstuje. A ještě jedna důležitá informace. Tato rýže se před použitím nepropírá, jak jsme zvyklí.

Losos je zdravá a chutná ryba

Losos je jednou z nejvýživnějších ryb naší planety. Řadíme ho mezi anadromní ryby, což znamená, že se rodí ve sladké vodě, většinu života ale prožije v moři. Je plný živin a zdravých olejů. Prospívá tak našemu srdci, mozku a kůži. Z lososa můžeme udělat spoustu skvělých pokrmů, jeden z nich si dnes ukážeme.

Suroviny:
200 g rýže arborio, šalotka, bílé víno, kuřecí vývar, 40 g másla, 80 g parmazánu, 800 g lososa bez kůže, olivový olej, cherry rajčata, sůl, pepř

Postup:
Na olivovém oleji orestujeme lehce šalotku, přidáme rýži a krátce prohřejeme. Přidáme bílé víno a necháme ho zcela vyvařit. Poté pozvolna přiléváme vývar a dusíme rýži do poloměkka. Poté odstavíme, zašleháme máslo a ke konci přidáme nastrouhaný parmazán a již nevaříme. Lososa lehce potřeme olejem a okořeníme italským kořením. Lososa opečeme z jedné strany 2-3 minuty (podle výšky lososa) a poté otočíme a pečeme další 2-3 minuty. Poté na vypnuté plotýnce necháme lososa ještě dojít cca 10 minut. Citron a rajčata lehce opečeme na olivovém oleji a zdobíme jim lososa.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.