Peníze si do hrobu nevezmeš. Pardubické muzeum připomíná krutou pravdu

17. prosinec 2021

Ve sklepení zámku v Pardubicích můžete okusit výpravu do světa peněz, pokladů a podivuhodných příběhů. Otevírá se nová numismatická expozice. Muzejníci ji chystali dlouhé roky.

„Hledali jsme nějaký jednotící název. Přišel s ním pan profesor Vorel. Chtěli jsme, aby se vedle nějakého poznání návštěvník mohl zamyslet a měl hlubší prožitek. Vzali jsme si takový imperativ spojený s křesťanskou kulturou pozdní gotiky a raného novověku,“ říká ředitel muzea Tomáš Libánek.

A Petr Vorel ho doplňuje: „Peníze jsou pomíjivá věc, což si člověk začne uvědomovat ke sklonku života. Důležité je, aby byly použité k něčemu, co má trvalou hodnotu. Samy o sobě neznamenají vůbec nic.“

Výstava prověřená cizinou

Pardubická numismatická sbírka klade důraz na domácí měnu. „České země bývaly významným producentem stříbra a ovlivňovaly celoevropský peněžní oběh. Téma blízkosti tolaru a dolaru jsme si ověřili i na zahraničních výstavách, třeba na Manhattanu v USA, v Mexiku, v Bulharsku, ve Štrasburku anebo v Paříži. Máme českou, anglickou, španělskou i francouzskou mutaci,“ vyjmenovává Vorel.

Rekonstrukce nálezové nádoby s denárovým pokladem

Expozice je rozdělená do čtyř částí. V té úvodní nazvané Tisíciletá tradice české měny se návštěvníci seznámí s historií měnových systémů v českých zemích. „Motiv knížete Václava provází české mincovnictví od samotných počátků až do dneška. Máme ho na dvacetikoruně, objevoval se ale už na dukátech a denárech. On je symbolem státnosti i na mincích.“

Jádro expozice tvoří trezorová místnost, ve které září denárový poklad, tedy početný depot stříbrných denárů z počátků české státnosti. V roce 2015 se našel u Chýště na Pardubicku. „Konečně se dočkal stálého vystavení. Od roku 2020 je movitou kulturní památkou České republiky,“ připomíná ředitel Libánek. Poklad století se ukrývá za trezorovými dveřmi se speciálním kódem. Mince si ve vitríně můžete prohlížet z obou stran.

Tolary, dolary, legenda

České tolary stály na počátku dějin všech současných dolarových měn. Právě jim patří další část expozice. „Na měnové systémy jsme použili genealogický princip běžný u zkoumání příbuzenských vztahů mezi lidmi. Je to přehledné a dá se to dobře zapamatovat,“ soudí historik Vorel.

Součástí nové expozice je i Kabinet mincí a medailí Zdeňka Kolářského, významného českého sochaře a autora mincí a medailí. Ten kromě jiného stojí za tříkorunovou mincí z roku 1965, monumentálním reliéfem Arnošta z Pardubic ve vestibulu univerzitní auly v Pardubicích anebo bronzovým  řetězem okolo pomníku svatého Václava na Václavském náměstí v Praze. Podle Vorla jeho dílo odráží celý vývoj poslední třetiny 20. a počátku 21. století.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související