Peníze si do hrobu nevezmeš. Ve sklepení pardubického zámku je k vidění nová numismatická expozice

6. únor 2022

Východočeské muzeum v Pardubicích nedávno otevřelo novou numismatickou expozici ve sklepení pardubického zámku. Nese podtitul Peníze si do hrobu nevezmeš a je určená nejen odborníkům. Poutavě přibližuje historii českých mincí i vývoj měnových systémů, a to v evropském i světovém kontextu. Víte například, kde se zrodil název pro dolar? V Jáchymově.

Sklepení pardubického zámku bylo pro veřejnost dlouho nepřístupné, a tak návštěvníci mají jedinečnou možnost prohlédnout si zároveň i nejstarší části severního křídla pardubického zámku. Tedy ty, které vznikly ještě před jeho renesanční přestavbou, kterou zahájili nejslavnější majitelé pardubického zámku, Pernštějnové.

Východočeské muzeum spravuje jednu z největších numismatických sbírek v Česku. Autorem konceptu nové expozice je historik a přední český numismatik Petr Vorel. Výstava je připravená tak, aby si ji užila široká veřejnost. V expozici si například můžete vlastnoručně vyrazit minci podle tisíc let starého českého denáru knížete Boleslava II. Dějinami měnových systémů provází bohatý textový i multimediální komentář.

Od denárů po koruny

Expozice je rozdělená do čtyř základních částí. Tisíciletá tradice české měny vás seznámí s historií měnových systémů v českých zemích, od nejstarších českých mincí knížete Boleslava II. až po současné bankovky.

Část expozice je věnována historii českého tolaru, ze kterého se vyvinula dolarová měna

Návštěvníkům expozice numismatiky se také otevírá zvláštní trezorová místnost. Právě tam je vystavený tak zvaný Poklad z Chýště, který čítá víc než půl druhého tisíce stříbrných mincí, denárů z počátků české státnosti. Pod zemí byly ukryty více než tisíc let.

Kdo a proč nádobu s mincemi v krajině poblíž dnešní Chýště na Pardubicku zakopal, se už asi nikdy nedozvíme. Každopádně jde o výjimečný soubor, a to v evropském měřítku. K objevu denárového pokladu došlo v roce 2015 a na výstavě uvidíte i nádobu, ve které se poklad původně nacházel. Na jednom z denárů je vyražené dokonce první české slovo, nápis „Bože“.

Část numismatické expozice Tisíciletá tradice české měny

Od tolaru k dolaru

Další částí stálé výstavy je Kabinet mincí a medailí Zdeňka Kolářského, významného českého sochaře a medailéra. Unikátním celkem výstavy je pohled do historie dolarové měny. Dolaru dal totiž název český tolar. Byly to stříbrné mince o vysoké ryzosti, které se razily v Jáchymově od roku 1520.

Medailér Zdeněk Kolářský v části expozice věnované jeho tvorbě

Nejprve se mincím říkalo zlatníkový groš z Jáchymova (německy Joachimsthaler gulden grosch), později jen Thaler (česky tolský či tolar). Lokální název českých ražeb, tedy název tolary, se začal užívat i v dalších zemích jako obecné označení pro velké stříbrné mince vysoké ryzosti. Toto pojmenování díky čilému obchodu přešlo do angličtiny, holandštiny a tudy vedla cesta k pojmenování dolarové měny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.