Pesach, návrat obrázku Petra Ginze do Terezína a kniha J. Flussera

14. duben 2019

Připomínáme smysl a podstatu slavného židovského svátku Pesach. Budeme svědky návštěvy amerického astronauta Andrew Feustela v Terezíně. Představíme pozoruhodnou knihu lékaře Jindřicha Flussera Život na úvěr.

Tento pátek začíná letos podle židovského kalendáře biblický svátek Pesach. Připomíná vysvobození židů z egyptského otroctví. O jeho smyslu možno promlouvat i podobenstvím. Více řekne Leo Pavlát.

Do Terezína na Litoměřicku se vrátila kresba Petra Ginze. Ten byl internován v terezínském ghetu a později zahynul v Osvětimi. Muzeu ghetta Památníku Terezín kresbu předal americký astronaut Andrew Feustel, který ji před časem vzal do vesmíru. Podrobnosti přinese Jan Bachorík.

Kresba Petra Ginze

Před časem vyšla kniha s názvem Život na úvěr. Napsal ji lékař, někdejší primář interního oddělení nemocnice v Praze na Bulovce Jindřich Flusser. Vypráví v ní, jak se jako medik po zavření vysokých škol za druhé světové války dostal do Terezína, pak transportem do Osvětimi a dalších táborů. Přes nejrůznější náhody a štěstí unikl smrti jen o vlásek. Příběh je živým a čtivým svědectvím jednoho válečného osudu, ve kterém hraje roli mnoho zvláštních náhod a také láska. S vnučkou autora Olgou Neřoldovou o knize mluvila Daniela Brůhová.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio