Pěstouni mají svůj den na zámku v Moravské Třebové

7. září 2020

Charita v Moravské Třebové je doprovodnou organizací pro zájemce o pěstounství. Stará se momentálně o dvacet pět pěstounských rodin. Být pěstounem totiž znamená mnoho byrokratických úkonů. Proto si pěstouni mohou vybrat některou z organizací ve svém bydlišti, která jim pomůže se zorientovat.

„Pěstounem může být každý dospělý člověk s vhodnými bytovými podmínkami, který o tuto činnost projeví zájem. Ale takový člověk musí projít přípravou. Nepočítejte s tím, že si zažádáte o pěstounství, a do týdne budete mít doma blonďatou holčičku v plenkách,“ říká Martina Jínková z Charity Moravská Třebová.

Zájemci o pěstounství si nejprve musí podat žádost na odboru sociálně právní ochrany dětí. Z tohoto odboru je žádost předána na příslušný kraj. Kraj se pak danému člověku ozve a pozve ho do tzv. přípravy na pěstounskou péči. Ta trvá různě dlouho.

A kdy může budoucí pěstoun mít dítě doma?

„Od podání žádosti až do doby, kdy se dítě dostane do pěstounské péče, může uplynout různě dlouhá doba. Může to být vyřízeno do půl roku, ale může to trvat i rok,“ uzavírá Martina Jínková.

Den (pro) pěstounství v historickém duchu

Zámek Moravská Třebová bude v neděli 13. září  otevřený pro děti i rodiče. Dozvíte se informace o pěstounské péči přímo od pracovníků Charity Moravská Třebová.

Ale hlavně vás čeká zábava. Přijďte na zámek od jedenácti do šestnácti hodin. Připravený je koncert gotické skupiny Arcus, představí se orientální tanečnice, šermíři, v zámecké zahradě se zahrajete velkou hru. Zámecké expozice nabídnou výstavu o tom, jak se žilo na venkově, otevřená bude i Geologická expozice.

Spustit audio

Související