Pěstounství je jako dlouhá cesta. Sami neobstojíte

26. září 2017

Být pěstounem a jezdit na koloběžce nemusí být dvě totálně odlišné věci. Petr Čada z pobočky společnosti Amalthea v České Třebové našel možné souvislosti. Svou cestou k „moři“ chtěl podpořit hledání nových pěstounů.

Z cesty posílal zprávy. Původně měl plán dojet minimálně k nějaké velké vodě. „Moře bylo spíš nadsázkou. Měl jsem předsevzetí, že budu trénovat. Nakonec se mi to nepodařilo. Podobně se ani na pěstounskou péči nedá úplně připravit. Musíte sice projít přípravným kurzem, máte nějakou vizi, ale každodenní život je pak samozřejmě jiný.“

A proč koloběžka? „Naše organizace se už několik let snaží realizovat kampaň na vyhledávání pěstounů. Přemýšleli jsme, jak ji ozvláštnit. Jízda na koloběžce přitom je něco mezi chůzí a jízdou na kole. Pěstouni zase nejsou ani táta a ani máma, ale ve výsledku to můžou být nejdůležitější osoby v životě konkrétního dítěte,“ říká Čada.

Nahoru a dolů

Podobně jako cesta přináší výjezdy a sjezdy, tak ani pěstounství nepředstavuje žádnou jízdu bez komplikací. „Ta moje cesta na koloběžce začala pohodově. Provázelo mě nadšení, byl jsem plný sil. Pak přišly určité problémy a potřeboval jsem rady a pomoc ostatních. Ani na pěstounskou péči nemůžete být sami. Je to nějaká služba podporovaná státem. Pěstouni tedy musí mít někoho k sobě, kdo je doprovází a prochází žitým příběhem,“ myslí si Petr Čada.

Podle něj současný zájem o pěstounství stagnuje. Taky proto by ho Amalthea chtěla podpořit. „Ústavní péče má svá specifika. My jsme přesvědčení o tom, že každodenní péče v rodině založená na vztahu, důvěře, lásce je nepřekonatelná.“

Čtěte také

Téma se bude ze všech stran probírat během Dne (pro) pěstounství v neděli 1. října od 10 do 16 hodin na pardubickém zámku. Za akcí stojí i Pardubický kraj. Je poděkováním pěstounským rodinám a zároveň má spíš zábavnou formou přiblížit problematiku veřejnosti.

autor: MAL
Spustit audio