Pět druhů cukroví, které letos musíte zkusit

Kulička s lískovým oříškem

Někdo má své osvědčené druhy, další zkouší každý rok něco nového. Máme na mysli vánoční cukroví. Nabízíme 5 tipů pro letošní Vánoce.

1. Kuličky s lískovým oříškem

Tyhle kuličky je nejlepší péct na začátku vánočních příprav - spolu s lineckým a rohlíčky.

Suroviny
250 g hladké mouky
20 g cukru
150 g másla
1 žloutek
1 vanilkový cukr
100 g lískových oříšků

Postup: Ze všech surovin mimo oříšků vypracujeme těsto. Ukrajujeme malé kousky a obalíme těstem oříšek a vytvarujeme kuličku. Dáme do vyhřáté trouby na 220°C a pečeme až zezlátnou. Ještě teplé obalujeme v cukru.

2. Marokánky

Marokánky

Tyhle marokánky se nemusí péct jen na Vánoce, ale několikrát do roka. Lískové ořechy, mandle, kandované třešně, smetana, čokoláda... Z jedné dávky upečete asi 40 marokánek.

Suroviny
150 g mandlových plátků nebo nasekaných mandlí
100 g nasekaných lískových oříšků
100 kandovaného ovoce
50 g hladké mouky
50 g másla
125 g cukru
4 lžíce medu
125 ml smetany
1 lžíce strouhané citronové kůry
150 g čokoládové polevy

Postup: Předehřát troubu na 180°C, lískové ořechy, kandované ovoce a prosátou mouku smícháme. Máslo, cukr, med, smetanu a citronovou kůru za stálého míchání zahříváme 2 minuty, dokud se přísady nespojí.

Čtěte takéStovky osvědčených receptů na jednom místě

Potom to přidáme ke směsi oříšků a vše důkladně promícháme. (Když je to moc tekuté, tak přidat oříšky nebo kandované ovoce.) Oddělujeme malé hromádky, klademe na plech potažený pečicím papírem. Pečeme asi 10 - 15 minut. Pak vyndáme a necháme vychladnout, asi půl hodiny. Polevu rozehřejeme ve vodní lázni, pak ji nanášíme na spodní stranu marokánek.

3. Makové bochánky

Makové bochánky

Musí být cukroví jen z čokolády a ořechů? Ne! Bochánky plněné pikantní marmeládou pro milovníky máku.

Suroviny
125 g hladké mouky
40 g cukru moučka
40 g mletého máku
75 g másla
1 žloutek

Postup: Všechny suroviny smícháme ve vláčné těsto, které dáme alespoň na hodinu odpočinout do ledničky. Poté z kousků tvarujeme kuličky, do kterých uděláme vařečkou důlek a plníme rybízovou marmeládou.

Můžeme také vyválet na plát a vykrajovat kolečka a slepovat marmeládou jako linecké cukroví. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 10 minut.

4. Karamelový salámek

Karamelový salámek

Pokud nemáte troubu, není důvod se cukroví vzdát. Nepečený salámek z karamel a burisonů.

Suroviny
3 balíčky karamel
125 g másla
pytlík burisonů bez příchuti

Postup: Do vodní lázně dáme rozehřát karamely, pro rychlejší rozpuštění je nakrájíme na menší kousky. Poté přidáme máslo a smícháme – máslo se do karamel nevpije, část zůstane rozpuštěná, ale tak je to v pořádku. Poté přisypeme balíček burisonů a pečlivě promícháme. Necháme vychladnout a tvarujeme do kuliček nebo salámu, který před podáváním krájíme na plátky. Uchováváme v ledničce.

5. Klášterní rohlíčky

Klášterní rohličky

Velmi křehké čokoládové rohlíčky, sypané vlašskými ořechy.

Suroviny
50 g čokolády, nastrouhané najemno
140 g hladké mouky
100 g másla
1 žloutek
100 g mletých vlašských ořechů

Na polevu
100 g čokolády
30 g másla
nebo čokoládová poleva
30 g moučkového cukru

Postup: Čokoládu nastrouháme, nebo nasekáme na co nejmenší kousky a dáme do mrazáku. Všechny ostatní suroviny smícháme a zpracujeme v kouli, kterou dáme na hodinu do ledničky. Poté zapracujeme čokoládu a dáme opět na chvíli chladit. Z těsta tvarujeme rohlíčky a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 12 minut při teplotě 160°C. Necháme vychladnout do druhého dne, poté namáčíme v čokoládě a posypeme sekanými vlašskými ořechy.