Petice uspěla. Chrudim hledá nové místo pro stavbu separačního dvora

16. září 2020 08:40

Plánovaná stavba velkého odpadového centra v Chrudimi se komplikuje. Areál by měl stát na okraji průmyslové zóny. To se ale nelíbí lidem z nejbližšího okolí, kteří proti stavbě protestují. Pod petici se jich podepsalo víc než tisíc. A aspoň částečně uspěli - vybrané místo ještě není definitivní.

Na kraji průmyslové zóny u Markovic by mělo vzniknout velké překladiště s třídícími linkami, kompostárnou a v podstatě by tam končily všechny odpadky z celého města. Ty by se pak měly dál třídit, zpracovávat a převážet dál.

Lidé mají strach, že se do okolí bude šířit zápach, že zhoustne provoz a to všechno jen asi dvě stě metrů od prvních domů. Navíc tvrdí, že o takovém plánu nevěděli, Chrudim ještě před dvěma lety v Markovicích prodávala stavební parcely a majitelé prý netušili, že si staví bydlení jen kousek od místa, kam se bude svážet odpad.

Čtěte také

Vedení města se brání tím, že podobná stavba není proti územnímu plánu, tedy že je možné odpadové centrum na vybraném místě postavit. A hlavně, že Chrudim takový provoz potřebuje.

Pořád se totiž zpřísňují podmínky pro třídění odpadu, chystá se konec skládkování, a pokud by město separační areál nemělo, budou platit lidé za popelnice podstatně víc. Teď je to 600 korun za osobu ročně, podle propočtu radnice by za sedm let mohl být poplatek až 1800, pokud se centrum nepostaví.

Jestli odpadové centrum u Markovic bude, nebo nebude stát, zatím není jisté. Pirátská strana, která má na radnici zástupce, navrhovala ústupek ve formě vynechání kompostárny, která by mohla zapáchat nejvíc. Ani s tím ani organizátoři petice nesouhlasí. Zatím je výsledek takový, že zastupitelé města dali úředníkům za úkol, aby se pokusili prověřit i jiná místa, kde by takový provoz mohl stát a kde by tolik nevadil. Čas na to mají do konce roku.

Spustit audio

Související