Petici proti stavbě odpadového centra v Chrudimi podepsalo přes tisíc lidí

26. červen 2020 09:06

Chrudim chce vlastní centrum na zpracování odpadu. Zatím není ani na papíře, ale už proti němu lidé protestují. Všechny odpadky z Chrudimi by končily na okraji průmyslové zóny, pár set metrů od prvních domů.

Průmyslová zóna se od bývalé Transporty táhne směrem na Markovice. Poslední halu tam právě dokončuje firma Jana Hejtmánka. Parcelu za několik milionů koupil od města. Před pár týdny se dozvěděl, že by jeho budoucí soused mělo být překladiště odpadu s třídící linkou a provozem na zpracování bioodpadu. Nadšený není.

Čtěte také

„Já to beru vlastně jako zmařenou investici. Už třeba jenom kvůli tomu, že tady nebudou chtít zaměstnanci pracovat, když tu bude zápach. Máme zahraniční klienty, jak to bude vypadat, až sem přijedou a uvidí hromadu smetí?“ vyjmenovává hlavní důvody, proč si stavbu odpadového centra nepřeje.

Zatím je vedle jeho haly louka, pás stromů a za nimi domy. V jednom z nich bydlí Jaroslav Bursa, který spoluorganizuje petici proti plánovanému areálu na zpracování odpadu. „Jsme tu patnáct let a víme, že by se tu měl dělat sběrný dvůr. Tohle ale sběrný dvůr není. Každý ví, že kompostárna smrdí a vozit všechen směsný odpad kousek od nové zástavby, to není dobrý nápad,“ popisuje hlavní důvody, proč začal sbírat podpisy. Na městský úřad jich donesl skoro 1200.

8000 tun odpadků ročně

Lidé mají strach hlavně ze zápachu odpadků a také z toho, že se zhorší provoz nejen v Markovicích, ale třeba i na sídlišti Rozhledna a v dalších částech Chrudimi. Obyvatelé města ročně vyhodí do popelnic asi sedm až osm tisíc tun odpadků. Dalších 500 je bioodpad. A všechno bude potřeba na kraj zóny nějak dovézt.

Většina odpadu z Chrudimi teď končí na skládce v Nasavrkách. Až skládkování skončí, má být řešení právě vlastní centrum, kde by bylo možné materiál třídit, zpracovat a upravit tak, aby ho pak mohly využívat třeba spalovny. Stavba má ale začít nejdřív za pět let.

Chrudim zvažuje v průmyslové zóně postavit odpadové centrum

Podle chrudimského starosty Františka Pilného jsou obavy předčasné. Příprava je na začátku. Po první studii teď zastupitelé města schválili další krok. „Územní plán už dvacet let takové využití umožňuje. V tuto chvíli se jen zpracovává projekt pro územní řízení a pro hodnocení vlivu na životní prostředí. Nic dalšího. Sám jsem zvědavý, jak se s tím projektanti popasují,“ říká starosta Pilný.

Zařízení by mělo stát asi 120 milionů korun a patřit k nejmodernějším u nás. A to by měl být i argument, jak obavy lidí z okolí zmírnit. Na druhou stranu ale František Pilný přiznává, že o výběru místa není úplně přesvědčený. „Od začátku si nemyslím, že je ta lokalita vhodná. Byla ale jediná možná,“ vysvětluje František Pilný.

Za projekt město zaplatí skoro čtyři miliony korun. Nespokojení obyvatelé žádají, aby radnice přípravy stopla a našla vhodnější místo. Petici proti stavbě odpadového centra budou chrudimští zastupitelé projednávat v polovině září.

Spustit audio

Související