Petr Voldán: Ano - Ne, vadí nevadí

Autor dnešní glosy si zahrál tak trochu na obdobu hry vadí - nevadí. Jen vyměnil ona dvě slova za jasné rozlišení, kterým buď přitakává reakcím na současnou složitou situaci nebo je odmítá. A tak je tu glosa Petra Voldána.

Čtěte také

Rovnou říkám, že fandím spíš zklidňování situace, než abych stranil dalšímu rozdmýchávání vášní, protože těch problémů je už tak dost.

A těší mě, že převažují názory, v kostce shrnuté do pár slov - buďme rádi, že je u nás zatím situace jaká je, protože to, že nemůžeme na fotbal, že nemáme k dispozici celé nákupní chrámy, že jsou doma školáci a že si pivo musíme dát doma a ne v hospodě - to pořád není k nevydržení.

Na mnoha místech světa jsou na tom mnohem hůř

Dramatický nedostatek roušek a dalších ochranných prostrědků je průšvih, ale kde teď vlastně nikde nic není, ani čert nebere. Což není obhajoba zbytečných slibů nebo jiných zádrhelů a přehmatů.
     
Takže palec nahoru určitě všem, kteří bez ohledu na nedostatky, které jim překážejí a ohrožují je samotné, jsou v první řadě nasazení.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Je povzbudivé, že víc a víc lidí oceňuje práci zdravotníků, záchranářů, řidičů, policistů, vojáků a všech dalších profesí, které i kvůli nezodpovědnosti mnohých nasazuji i zdraví kvůli nám ostatním.

Pochvala ale třeba i rozdávání zákusků záchranářům po uzavření kaváren a cukráren, i těm, co se snaží vyrobit a nabídnou náhradní řešení za nedostatkové pomůcky.

Čtěte také

Fandím proto pardubické Střední průmyslové škole chemické nabízející výrobu chybějící dezinfekce. Jako dobrovolníkům a firmám za rozvážku nebo donášku potravin seniorům. Tleskám nápadu bezplatné nabídky audio a internetových knih od uzavřených knihoven, kvituji záplavu výdejních okének v uzavřených restauracích i kavárnách.

A nečekané vize se množí - zrušili jsme koncerty, ale houslista Pavel Šporcl připravil doma koncert šířený internetovými sítěmi k neuvěřitelným skoro dvěma tisícovkám diváků - a neskutečných 44 tisíc se podívalo později.

Oceňme i Českou televizi za startující projekt ve spolupráci s učiteli - výuku školáků z obrazovky.

A komu a čemu Ne?

Poplašným fámám i šíření tzv. zaručených receptů, jak vyzrát na koronavirus.

Čtěte také

Ne i pochybným názorům, jako je tvrzení bývalého prezidenta Klause, že sklízíme ovoce otevřených hranic.

Ne říkam i frajeřinám obcházet nebo bojkotovat opatření v zájmu zdraví ostatních. O hyenismu s předražováním nedostatkových roušek a respirátorů nemluvě.

Naštěstí kladných přikladů neobvyklé hry vadí - nevadí přibývá

A tak jsem i nadále optimista a teď už klidné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.