Petr Voldán: Barevné Velikonoce

Podle všeho nás čekají letos pěkné velikonoční dny. Alespoň co se počasí týká. Jak příjemné si je uděláme, je už na nás. Podle autora dnešní glosy Petra Voldána by to mohly být Velikonoce hodně barevné. I když - moc to přehánět není prý potřeba.

Počasí ve spolupráci s přírodou naladilo velikonoční atmosféru skoro dokonale. A “Zelený čtvrtek” byl včera leckde tak zelený, že brčál je proti tomu slaboulinký odvar.

Vajíčka a lidové ozdoby z Podorlického regionu. Velikonoce v novoměstském městském muzeu

Městské muzeum v Novém Městě nad Metují vás zve na Velikonoce v muzeu Na Zadomí

Městské muzeum v Novém Městě nad Metují vás zve na Velikonoce v muzeu Na Zadomí. Vajíčka a lidové ozdoby z nich typické pro region Podorlicka, kynuté tradiční pečivo, barevné pentličky a napučené proutky, zkrátka vše, čím naši předkové krášlili své domovy na největší křesťanské svátky v roce, to vše zdobí celou expozici a kromě toho také návštěvníci mohou hlasovat o nejkrásnější kraslici.

Hlavně tedy záplavou zeleného piva, které se u nás už tak usadilo, jako kdyby se vařilo odjakživa. Módní barva tradičního nápoje ovládla nabídku a pivovar, který zelené velikonoční pivo nemá, snad jako kdyby nebyl.

Další šikovné marketingové uchopení svátků, jak ho ostatně známe i z jiných svátečních příležitostí.

Letos žádné vajíčkové šílenství, máslo pro hospodyně, které ho snad používají na pečení mazanců, jidášů i dalších velikonočních tradičních pokrmů na cenách leckde nevídaně nizoučkých.

Ani těch rozhořčených hlasů, brojících proti tradici pomlázky - jako násilí skoro rovnému tomu nejhoršímu, co by muž ženě mohl fyzicky udělat, ani těch jsem zatím tolik nezaznamenal.

Velikonoce

A tak to vypadá, že kromě zelené pivní koupele nás čeká i svěží zeleň přírody, která navzdory suchu kvete, spousta rozmanitých aktivit a akcí - více či méně spojených s Velikonocemi, zkrátka sváteční čas doslova barevný.

Když jsem nakousl ty tradice, docela jsem byl překvapen, když jsem se dozvěděl, jak prý v nejedné podorlické vesnici mají letos za sebou i kdysi běžnou ženskou koledu. A to dokonce v podání několika generačních skupin kolednic - od těch mladých, přes střední věk až po ty, kterým říkáme seniorky a které mám dojem to všechno vyprovokovaly.

Konkrétně v Sendraži u Nového Města nad Metují, kde napočítají snad jen stovku obyvatel, si myslím budou hodně barevné i ty nadcházející, klasické, řekněme mužskou koledou charakteristické, velikonoční dny. 

A docela bych si vsadil na to, že pokud by byli třeba tam dotázáni respondenti průzkumu spokojenosti se životem, pak by zrovna jejich mnohé hlasy byly na straně té většiny, která je u nás prý se životem spokojena.

Ale snad si Velikonoce dovede užít i ta desetina naštvaných, kterou průzkum na prahu svátků odhalil. A tak už vám všem pohodový Velký pátek i prodloužený velikonoční víkend!

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.