Petr Voldán: Brexit - herci a diváci

Brexit - už mělo být po něm a Evropská unie už měla být bez Velké Británie. A jak to bude dál? Vystoupí Britové z unie, pokud ano kdy a nebo třeba také ne? Téma glosy Petra Voldána.

Jedno anglické přísloví říká, že diváci vidí líp než herci. Každopádně se divákům, sledujícím premiérové představení odchodu jednoho ze členů Evropské unie, kouká na dění za lamanšským průlivem lehčeji, než se hlavním aktérům už nastavovaného divadla hrají jejich nezáviděníhodné role.

Nejen, že už mělo být po této premiéře a možná už se mohli i někde jinde poohlížet po britské zkušenosti a chystat svoji reprízu. I takové myšlenky se sem tam v ostatních členských zemích unie ozývají. Nejsem si ale jistý, jestli je brexit tím příkladem, který motivuje a láká zástup následovníků, toužících odebrat tu svoji pomyslnou hvězdičku z modré unijní vlajky.

Jejich množství, ač si to někteří myslí, mimochodem nemá nic společného s počtem členských zemí unie. Proto i když k brexitu nakonec dojde, což není stoprocentně jisté, hvězdiček bude dál dvanáct.

Brexit

Zdá se vám až moc těch podmíněností a opatrných soudů? Když ono to ale jinak nejde. Nejen evropské i světové obecenstvo brexitového představení, ale bohužel asi ani jeho hlavní herci stále netuší, jak tahle hra dopadne. Zajímalo by mě, kdo by teď chtěl být v kůži britské premiérky. A to se už nepokrytě množí hlasy, že - ať už brexit dopadne jakkoli - je premiérka vlastně už teď jeho obětí. Za politickou mrtvolu ji označuje nejeden komentář. Už i to, že se snaží najít řešení v kompromisu s lídrem opozice naznačuje vážnost situace.

Jak tedy dopadne odchod Británie z unie, o kterém rozhodla veřejnost v referendu? To kdybych věděl. Jako divák, který podle zmíněného přísloví vidí víc než herci, vidím ale hned několikerá poučení. Třeba, že než práskneme dveřmi, je lepší vědět, co nás čeká za nimi. Což platí jak individuálně, tak tím spíš při rozhodování o budoucím směřování státu. Poučné je také, jak složitá jsou závažná rozhodnutí, když je rozložení sil i nálad takřka “padesát na padesát”.

A kromě přísloví o hercích a divácích mají Angličané i další moudrost, která sice rovněž neodpovídá na otázku, jak dopadne brexit, ale za dané situace se může také hodit - tvrdí totiž, že “kdo uteče, může se ještě popřípadě vrátit”. A tak už raději úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.