Petr Voldán: Červená možná zezelená

Na semaforu sice červená, ale možnost odbočit doprava nehledě na ní, taková změna prý láká ministra dopravy. Novinka, používaná v Americe, v Evropě ale v té verzi téměr neznámá. I proto dnes glosa Petra Voldána s titulkem Červená možná zezelená.

Kromě nápadu zvýšit povolenou rychlost na dálnicích se prý ministr dopravy zaobírá myšlenkou převzít praxi z amerických křižovatek - i při červené na semaforu dát blinkr a po zastavení odbočit doprava. Pokud přitom řidič neohrozí nikoho z dalšich účastníků silničního provozu, jiné vozidlo nebo třeba chodce. Údajně to prospěje plynulosti dopravy a pozitivně ovlivní ekologii. Asi v menším vypouštení zplodin do ovzduší.

Také vás hned napadá několik ale? Třeba neutěšený vývoj počtu usmrcených osob na silnicích, jehož častou příčinou je nedodržování dopravních předpisů. Že by v případě novinky s odbočením doprava navzdory červené na semaforu naši - pravidla často ignorující - řidiči zrovna v tomto případě ctili víc, opravdu zastavovali a až poté odbočili? Spíš jsme moc často svědky, že ani klasická červená nebrání mnohým “hrdinům” křizovatkou projet.

Semafory a inteligentní dopravní systém

Také argument, že pomůžeme ekologii automobilového provozu, mi připadá až moc optimistický. Mnohem víc by městům i obcím pomohly s čistotou životního prostředí například obchvaty. Kolony kamionů i osobních aut, stojící nebo se jen lenivě sunoucí městy pod okny statisíců bytů, vypustí do ovzduší nesrovnatelně, mnohonásobně víc zplodin, než auta, která čekají na semaforech kvůli červené pro odbočení doprava.

A sluší se zopakovat při debatách také informaci, že v americké podobě země Evropy stejný systém neznají. Navíc ani národní modifikace nejsou zrovna oslavovány. Kupříkladu systém, umožňující odbočováni doprava i když svítí červená sice funguje na některých křižovatkách v Německu, ale možná bude zrušen nebo upraven. Ukazuje se totiž, že prý tři čtvrtiny řidičů - v pořádku milovné a často tak za vzor dávané zemi - ignorují příkaz před odbočením zastavit.

Takže uvažujeme - tedy ministerstvo dopravy - o možnosti zavedení něčeho, co v Evropě moc neznají. A kde v upravené verzi mají, možná pro nefunkčnost a neukázněné zneužívání zruší. Že bychom zase našli jednu slepou uličku, do které dobrovolně zabloudíme jako jedni z prvních průkopníků? A tak jsem zvědav, jestli nakonec některá červená na semaforech zezelená. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio