Petr Voldán: Cosi je špatně neboli Dlužníkem od kolébky

V přemíře zpráv o teroristických hrozbách a migrační vlně skoro zapadla zprávička o tom, že soud nakonec zbavil šestnáctiletou dívku povinnosti platit statisícové dluhy po otci. Autor pravidelné páteční glosy Petr Voldán se ale ptá – není náhodou něco špatně, když můžeme být dlužníky málem od kolébky?

Dluhy jsou prekérní záležitost. Černá můra, pronásledovatel s hodně dlouhýma, vytrvalýma nohama. A teď si představte, že vám je čtrnáct a vrhne se na vás společnost se světáckým anglickým názvem odkudsi z Kypru a chce skoro dvě stě tisíc korun. Jste přece dcera otce, který takové peníze dlužil. A protože zemřel a vy jste dědička, chceme své. My jsme totiž vymahačská firma. Co víc, jsou tu i další dluhy a tak máte ve čtrnácti na krku sedmi set tisícovou patálii. Přitom si asi sotva umíte představit, jak vypadá pohromadě pár stokorun a už vůbec nemůžete mít představu, kolik se tak dá průměrně vydělat za měsíc. Natož pak pochopit tíži balíku skoro tří čtvrtin milionu.
To musí se čtrnáctiletou dívenkou docela zamávat. Ale má přece kolem sebe dospělé – v daném případě opatrovníka. Tím je dokonce odbor sociálních věcí okresního úřadu – předpokládal bych tým lidí, který se vyzná. Nevyznal – a nekompetentním jednáním roztočil kolem dívky kolotoč statisíců. Trvalo dva roky, než soud dnes už šestnáctiletou dívku břímě otcových rozfofrovaných statisíců zbavil.
Příběh s otazníky jako hrom. Především - není něco špatně v nastavení systému, že mohu klidně být dlužníkem dřív než začnu mluvit a naučím se chodit? K čemuž mi mohou pomoci dospělí, kteří mne mají chránit? Nemáme snad různé slovutné instituce, jako jsou ombudsmani a nebo rozličné formy amnestií či čeho ještě? Že by to všechno mělo fungovat, jen když máme krátit tresty hříšníkům, propouštět nebo vůbec raději nezavírat tuneláře, amnestovat větší či menší gaunery?
Námitka, že soud všechno vyřešil a spravedlnost zvítězila je hodně chaboučkou náplastí. Docela by mě zajímalo, jestli by třeba nějaký prominentní advokát, kterých se kolem mediálních kauz podnikatelů i politiků hemží jako vos, nedokázal vysekat na nefungujícím státu či úřadu, který má máslo na hlavě, tučné odškodné pro dívku, která má už teď zkušenost s naším podivným světem dospělých na celý život. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.