Petr Voldán: Data s háčkem

Operátoři, působící u nás, jako kdyby vyslyšeli kritiku, že máme jedno z nejdražších stahování dat a tak někteří od včerejška přišli s novými nabídkami. Podle nich jsou to služby přímo bombastické. Jak ale konstatuje autor dnešní glosy Petr Voldán, i reakce veřejnosti se nese v duchu kritickém.

Za prvé bych rád konstatoval, že to moc dobře vím - ve slově data háček není, natolik i poněkud modernizující se pravopis ještě zvládám. Ale pokud jde o data, která využíváme při připojení k internetu, tam je naopak háček správně.

Děti si o přestávkách ve škole nepovídají. Spíš hrají a komunikují přes mobil

Co háček, jako skoro pokaždé u neuvěřitelně výhodných nabídek mobilních operátorů pro českou klientelu - což je jakési zvláštní specifikum, jde spíš o solidní hák. No posuďte sami - když tolik voláte po neomezených datech, která jsou jinde v Evropě normální za přijatelné ceny, tak my vám je tedy dáme. Takoví jsme pašáci.

Jenomže hned přicházejí ke slovu ony obligátní háčky, které člověk tak nějak už ze setrvačnosti a znalosti praktik operátorů prostě očekává. Nezklamali, tedy ti, kteří už s tou super nabídkou přišli. Háček, tedy vlastně hák je v tom, že chcete-li neomezená data tak klidně, ale několikanásobně pomalejší.

Vezmeme vás do školy, kde platí zákaz používání mobilů!

03410151.jpeg

Pro mnoho zařízení téměř utopie, v jiných pravidlo už zavedli nebo o něm uvažují. V základní škole Krčín v Novém Městě nad Metují už téměř deset let ale takové nařízení platí. A problémy s tím nemají žáci ani rodiče.

Jeden ze šéfů operátorů v komentářích k - podle nich neodolatelné - novince navíc mimo jiné uvedl, že vnímají poptávku po lepších datových službách a tak už na nic nečekali.

Chce se k tomu ale hned dodat v duchu skandování, známého z našich hokejových hal - “hoši děkujem”. Zase se vám povedlo překvapit. Háček zkrátka nechybí. A ne jeden. Hlavně, že to je navíc všechno pod dohledem roztodivných regulátorů a kontrolních mechanismů. A také mnoha politiků, kteří se periodicky tlučou v prsa, jak zákazníky, tedy nás, nedají a operátory k cenám jinde obvyklým, donutí.

Že by zase přehlédli háček. Možná, když tomu kličkování na cestě za stále vysokými zisky na úkor spotřebitelů začneme říkat podle pravdy hák, někdo si třeba víc všimne, jak si operátoři myslí, že jsme asi mdlejšího rozumu.

A tak už raději pohodový pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související