Petr Voldán: Do lavic

První den nového školního roku je tady. A s ním i pravidelná glosa - dnes od Petra Voldána, s výmluvným titulkem “Do lavic”.

Na příchod nového školního roku se možná těší mnozí rodiče, kteří by chtěli mít doma už nějaký ten řád a rytmus. Prázdninové “vykolejení” z obvyklých ranních rituálů i zajetých denních zvyklostí chodu rodiny se školáky už dnes ukončí návrat do školních lavic.

Nebo - tam kde mají prvňáčky - přichází nová zkušenost a noty, jak to doma funguje, když ratolest nastoupí do několikaletého kolotoče, se teprve začínají psát.
 
Narozdíl od řečeného -  školáci a studenti většinou jen neradi opouštějí volnější prázdninový život. To všechno je v podstatě normální stav na počátku září a lehce z něj vybočují jen ti, kterým škola, nebo spíš kamarádi, už chyběla.

1. třída ZŠ Lhota za Červeným Kostelcem

A normální také bude návrat už - bohužel - tradičních témat bez koncepčních řešení, tedy témat spíš diskusních a nebo podléhajících změnám názorů skoro častějším, než na postech ministra.

Tak se zase bude probírat maturita z matematiky - povinná nebo ne, testy a jejich obtížnost, ale i přítomnost mobilních telefonů ve třídách nebo stravování školáků. O platech pedagogů, ale i dalších školských pracovníků nemluvě.
 
Témata budou zvedat podle potřeby i politici, kteří navíc nachystali na dnešek doslova “nálet” do škol. První den nového školního roku se jich do vzdělávacích zařízení vypravuje nebývalé množství.

1. třída ZŠ Lhota za Červeným Kostelcem

Školství si pochopitelně pozornost zaslouží, otázkou ale je, jestli naši politici s nepříliš dobrou reputací, včetně slušného chování, mohou svou jednorázovou přízní pozvednout prestiž oboru. Ze zkušenosti lze odhadovat, že většinu z nich ve školách zase rok nikdo neuvidí...

Nicméně, škola začíná, pro prvňáčky určitě s pocity očekávání a zvědavosti, pro ty ostatní už se znalostí, do čeho jdou.

Takže dobrý start a rodičům bych přál, když už se objeví třeba nějaká ta poznámka, aby to nebyla například, že vaše dítě “Pravidelně chodí do školy nepravidelně”, ale spíš taková, kterou považuji skoro za pochvalu - “Pořád se hlásí”. A teď už pohodové první školní pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.