Petr Voldán: Fialová kráva a zelená tráva

Obyčejná tráva je leckde problémem. A dnes je proto i ústředním tématem glosy, ve které se ale od Petra Voldána dozvíte, jakou má pro něj i jinou, než jen jako potrava, spojitost tráva a kráva. Nápověda je jako obvykle už v titulku glosy.

Zelená je tráva - potvrzuje i jedna z písniček. Pokračuje ale slovy, nenechávajícími nikoho na pochybách, že tu nejde o travnaté plochy měst a obcí - dodává totiž “fotbal to je hra”.

Ovšemže tráva je obvykle zelená

I když člověk aby se skoro bál. I kráva většinou bývala jen hnědá, do červena, černá, v Alpách i šedá, ovšem do doby, než se zrovna tam začala vyskytovat i ve variantě fialové. Naštěstí jde jen o plemeno krávy reklamní, chuti nasládlé a naivní dětskou duši, která se s kravkou živou potkává už zřídka, lehce matoucí.

03753595.jpeg

Ale zpátky od krávy k trávě. Ani ta už nebývá jen zelená. V posledních letech často chytá hnědavé odstíny, které jsou intenzivnější s rozmáhajícím se suchem. Rozčiluje to majitele pažitů na zahrádkách a zasmušile se na tu barevnou, především ale kvalitativní změnu trávy tváří i chovatelé drobných zvířat a zemědělci.

Ale jsou tu ještě trávníky městské a obecní, které dělají problémy radnicím a jejich technických službám. Sekat a svážet zelenou hmotu, která “potvora” přibývá, i když nic jiného neroste, dá fušku.

čtení, četba, slabikář, prázdniny, kniha, český jazyk, pohoda, dítě, dívka, louka

Když je tráva moc narostlá, množí se stížnosti na liknavost odpovědných sekáčů.

Jenomže časy se mění a s nimi i počasí

Je teplejší, ubývá vody a je tu najednou rada - sečte méně nebo vůbec, udržíte vodu nebo alespoň vláhu v půdě. Ale jsou tu hned zase “ale”. Ve vysokých travnatých porostech mají “pré” kromě užitečného hmyzu i klíšťata a ani alergici na různé pyly zrovna nejásají.

Navíc je tu další potíž

Leckde si vyložili doporučení sekat v zájmu udržení vláhy méně způsobem - nevytahujme sekačky vůbec. A vytvořili docela mohutné plochy rozmnožoven plevele. Chomáče “padáčků”, jak jsme jim říkávali jako děti, často přímo chuchvalce, chmýří z bodláků létají všude a s nimi jiné obtížné a úporné plevele úspěšně leckde množí radnice i obecní úřady “o sto šest”.

Rostliny - louka - květy - květiny

Je to s obyčejnou trávou zkrátka svízel. Asi nejlepší by bylo vyhnout se “hurá” akcím a krajním řešením a zase vzít na pomoc selský rozum.

Jako fialová kráva je moc sladká, ani úplně hnědá nebo naopak metrová zaplevelená tráva taky není to pravé. Ale teď už pohodové letní pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související