Petr Voldán: Fotbalové kudrlinky

Fotbalové kudrlinky – to je titulek pravidelné pondělní glosy Petra Voldána. Jak uslyšíte, na své si ale přijdou hlavně ti, kteří se až tak nezajímají zrovna o fotbalový míč:

Evropský šampionát v kopané postupně spěje k vyvrcholení – pavouk postupu jednotlivých týmů ze skupin přes další boje až do finále se tenčí a ve hře je stále méně týmů. Fotbal budí pozornost nejen výsledky, góly, ale i technickými finesami a jinými kudrlinkami.
Ale nechci teď rozebírat kousky, které s míčem předvádějí fotbaloví ekvilibristé.
Pozornost určitě i mnoha dalších diváků fotbalového EURA totiž zaujaly nikoli jen parádičky s míčem, ale také kudrlinky ve významu slova lokýnky a lokny. Někdy je i zajímavější pohlédnout výš, než na dění kolem kopaček - na kreace, z nichž jsou na hlavách hráčů vidět nejen sem tam ty lokýnky, ale ještě mnohem odvážnější, ba dokonce šokující účesy. Pro mne poměrně překvapivě získal popularitu typ, připomínající číro – tedy vysoký pruh vlasů, odkazující až kamsi k tradicím indiánského kmene Čerokiů.
Nic proti této módě. Jen je potřeba si uvědomit, že ve fotbale se nejen do míče kope, ale také se často, mnohdy úspěšně i do branky, hlavičkuje. A tak se mi číro jako ten nejpříhodnější počin na fotbalové trávníky nezdá. Pravda, zase ho nepřehlédnete a kamery hráče identifikují okamžitě. Nejsou na EURO ale k vidění jen číra, když pouhé gelování je skoro obyčejnou ozdůbkou. Když se přidá sem tam zajímavá linka či jiná cestička ve vlasech nebo jejich zbytku, je tu zase nakročeno k jisté míře pozornosti.
Co je ale zajímavé s postupem vyřazování některých týmů - podle všeho převahu pomalu získávají ty, které fotbalisty s kadeřnickými ozdobami tolik neoplývají. Do popředí se derou třeba Němci, překvapivě dobře se zapsali ale i Islanďané. Reprezentace, kde většina hráčů kouzlí kudrlinky s míčem jedna báseň, ale na hlavě to moc neřeší – nestydí se za účesy „ála“ mokrá sláma, nebo obyčejný krátký sestřih s drnem. Hlavně, že válejí na trávníku a vyhrávají. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.