Petr Voldán: Fyzika, pilka a politika

Jak spolu souvisí zákon akce a reakce a zkušenost, že tlačit na pilu neznamená řezat lépe? Poslechněte si dnešní glosu Petra Voldána a dozvíte se jeho názor na jeden z aktuálních průzkumů veřejného mínění

Učení lidé používají pro vysvětlení nejen fyzikálních, ale i společenských jevů příklad zákona akce a reakce - tedy v podstatě vám poví, že každá akce vyvolává reakci. Jestli větší či menší už je na diskusi, že ale reakce přijde vždy je jasné. No a vlastně je to s tou pilou to samé. Reakcí na zvýšený tlak je vetší odpor dřeva i zahřátí pilky - v konečném výsledku neřežete lépe, ale hůř, práce vám jaksi drhne.

Četl jsem kdysi stať o filosofii úspěchu a právě přílišná agresivita například při prosazování podnikatelských záměrů je hodnocena v konečném důsledku jako kontraproduktivní.

To všechno se mi promítlo, když jsem slyšel reakci Jaroslava Kubery na výsledek průzkumu, podle kterého aféra s údajným únosem syna nikterak neoslabila pozici předsedy vlády. A naopak, jeho hnutí ještě posílilo. Zkušený politik to - myslím si - vystihl, když mimo jiné konstatoval, že “přílišný útok vyvolává opačnou reakci”.

Fyzikální zákony a dětská tvář (ilustrační foto)

Proto možná to překvapení u některých premiérových odpůrců. Souhlasím s předsedou senátu i v názoru, že jen negativní kampaň jako program nestačí, že je nutné také nabídnout, co a jak dělat lépe.

Kontraproduktivní je i primitivní častování protivníků hanlivými a ponižujícími nálepkami o nevzdělancích, zabedněncích a podobně. Oněch přezíravě zaškatulkovaných je až příliš na to, aby jimi konkurence, která se nedokáže dostavit k volbám v potřebném počtu ke změně, tak povýšenecky pohrdala.

A pro jednostrannou mediální masáž platí stejné zákonitosti o akci a reakci nebo jednodušší o obyčejné pile, jako pro nepromyšlené, nekoncepční kroky politické, bez programu a také bez důvěryhodných argumentů i postav. Mnohé navíc už veřejnosti předvedly, že nebyly o mnoho lepší variantou. Což může být vysvětlením i pro nárůst preferencí nových formací, jako třeba pirátů. Ani neokoukaní ale nevystačí jen s řečmi. I žádná akce akcí je a reakci zákonitě vyvolává. Fyzika, jakož i fyzická práce, už dávno leccos odhalila. Stačí jen používat rozum.

A teď už úspěšné pondělí i celý první prosincový týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.