Petr Voldán: Góly, fauly a levnější chleba

Co na tom hokeji máte, i když vyhrajeme, chleba levnější nebude, komentují lidé, které současné světové hokejové mistrovství na Slovensku až tak nezajímá. Ale ono to není tak docela pravda. Paradoxně ale spokojenost zákazníků s levnějším chlebem nekoresponduje s náladou slovenských hokejových fanoušků. Víc na toto téma Petr Voldán ve své glose.

Stejně chleba levnější nebude - komentují zápal pro hru, nejen tu hokejovou, lidé, kterým sportovní fandění mnoho neříká. Souboje o tituly, poháry a medaile je nechávají chladnými a příklad s cenou chleba je jakýmsi všeobecným, pohrdavým pohledem na to, že lidé mají i jiné radosti a starosti.

Jenomže, když se spojí oblíbený výrok s trochou recese, nadhledu a podnikavým duchem, světě div se, chleba může být i kvůli brankám nebo bodům levnější. Jako marketingový tah se objevil u nás například v roce 2015. Litvínovská pekárna tehdy využila euforie kolem zisku mistrovského titulu místními extraligovými hokejisty a chleba byl na den o polovinu levnější. Z prodejen mizel o sto šest. A nepochybuji, že situaci využilo mnoho lidí, které hokej nezajímá, natož aby někdy byli na litvínovském “zimáku”.

Letos se situace opakuje na Slovensku

Ovšem je trochu jiná a levnější chleba může mít hlavně pro hokejové fandy poněkud hořkou příchuť. Jeden z obchodních řetězců sice po výhře Slovenska nad Američany zlevnil chleba o deset euro centů - tedy přibližně asi o dvě koruny šedesát. Od toho vítězství se ale slovenským hokejistům lepí nezdary na hokejky a prohrávají.

Krajíce chleba

A u sousedů okořenili variace na výrok o tom, že kvůli sportu levnější chleba stejně nebude ještě o souboj dvou řetězců, protože jde také o peníze. Druhý prodejce totiž tvrdil, že zlevní chleba po každé výhře slovenské reprezentace. Tento řetězec ale zatím ušetřil, na ledě se hokejistům nedaří.

A nevedlo se moc dobře ani v hledišti, kde si fandové v Košicích “uřízli” pořádnou ostudu, když po prohře s Kanadou neslušně přehlušovali hymnu vítězů pískotem. V řeči sportovců faul jako hrom. Za který považuji i výrok jednoho z hokejistů, že tak se chovají opice. Hodnotit výlev emocí fanoušků takto je nástup do stejného vlaku hulvátství, ve kterém už jede neúcta k hymně soupeře.

Což ale vyznavači teorie, že kvůli sportu chleba stejně levnější nebude, asi neřeší a zlevněný bochník už mají doma. A tak raději - ať už s hokejem nebo bez něj - klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Normální zlato

    Znovu zlatá a po devatenácté nejlepší na světě Martina Sáblíková - výsledek, který pro autora dnešní glosy vyčnívá vysoko nad ostatními událostmi uplynulého víkendu.

  • Petr Voldán: Most je most

    Mezi lidmi kolují hlášky z televizního seriálu Most a další počin autorů Kolečko - Prušinovský poutá enormní pozornost. Na nevšední zájem diváků reaguje i Petr Voldán.

  • Petr Voldán: Nic bez ničeho a život bez šťávy

    Nic bez ničeho a život bez šťávy - titulek glosy, který naznačuje téma. Petr Voldán si trochu pohrává s obyčejnou předložkou "bez", ale dostává se k zajímavým úvahám.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.