Petr Voldán: Hokej v létě, fotbal v zimě

Slunečné počasí láká ven, což pro fanoušky hokeje znamená řešit dilema - dát přednost zápasům Mistrovství světa nebo si počkat až na ta rozhodující utkání? Ale rozhodovat se v posledních letech musí i řada dalších sportovních příznivců. A tak je tu téma dnešní glosy, které dal Petr Voldán zcela výmluvný titulek.ad Orlicí.

Na teploměrech málem útoky na rekordy, protože sluníčko se buď ostře chystá na léto, nebo se chce předčasně vyčerpat už teď a v televizi útoky hokejové z Mistrovství světa. Kde jsou ty časy hokeje jako zimního sportu se vším všudy. Osobně jsem se raději díval na zápasy nebo na ně chodil do hal, když venku zdaleka nehrozilo ani nějakých pět stupňů nad nulou a denní světlo mizelo v podvečer.

Nějak mi to k té hře na ledě víc pasovalo, včetně naladění a atmosféry. Jenomže svět chce být modernější, obchody se mají hýbat a protože hokej je velký byznys, sezóna se prodloužila. A fandové běžně sledují hokejový šampionát třeba v restaurační zahrádce, kam vyrazili v kraťasech a s pivem fandí u velkých obrazovek. Kdežto v halách mají co dělat, aby udržely dobrý led - včetně národních mistrovství, která vrcholí málem na prahu léta.

Fotbalový míč

A naopak, kdo nemá vyhřívaný trávník, nemůže myslet na nejvyšší soutěž v kopané, protože k výbavě fotbalisty dnes patří nejen kopačky a dres, musí mít minimálně i kulicha a rukavice. Fotbal na zmrzlém hřišti a mezi lajnami skoro ze sněhu už není žádnou zvláštností. A to dávám příklad jen dvou sportů - těch hodně rozšířených.

Což ovšem s sebou nese - kromě té schizorfrenie z počasí a ročního období za oknem u nás fanoušků - i nejednu starost klubům. Ale tím to podle mého nekončí. Takové anomálie se týkají nás všech. O poznání víc buď chladíme rozpálené hokejové stánky nebo vyhříváme zmrzlé i zasněžené fotbalové trávníky.

Co za ten komfort a tak trochu znásilněný sportovní kalendář ? Enormní spotřeba energie, její obrovská potřeba a časté výpadky na straně druhé této společné mince. Stále extrémnější projevy počasí - záplavy, přívalové deště, dlouhá sucha, nedostatek vody. Říká se něco za něco a platí to také o možnosti volby mezi opalováním a hokejovými bitvami. To jen abychom věděli. A teď už úspěch našim i vám po celý týden.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.