Petr Voldán: Jako do dubu

Máme za sebou většinu pořádně horkého týdne. A tak se i dnes souvislostmi s rekordními vedry nechal inspirovat autor ranní glosy Petr Voldán. Titulek vám možná něco naznačí, takže teď už glosa „Jako do dubu”.

Je určitá skupina lidí, která si dění kolem sebe moc nevšímá. A nebo i registruje okolní svět, ale nedbá. Což je někdy zajímavé, sem tam inspirativní, jindy úsměvné, ale občas i nebezpečné. Třeba v současném, horkem a suchem provázeném létě. Většině z nás asi není potřeba připomínat, že hrát si v těchto dnech s ohněm není dobrý nápad. Nicméně logický argument opakují pro jistotu i média.

Při požáru hotelu v Praze bylo evakuováno 24 lidí, dva se zranili

Jenomže mezi námi žije stále dost lidí, podobných dubu. Stromu tvrdému a asi i proto se na něj odvolává jedno z lidových rčení, když glosuje marnou snahu některým jedincům cosi logického nebo - dejme tomu i životem vyzkoušeného a ověřeného vysvětlit. Zkrátka je to jako mluvit do dubu - odezva žádná.

A tak během jednoho dne registrujete na vlastní oči hned dva příklady jednání, které neváhám označit za šílené. Pro dva naše spoluobčany, pálící při teplotách ovzduší kolem třicítky cosi poblíž zahrádek se mi zdají výrazy jako nezodpovědnost a podobně příliš shovívavě měkké. Pro příklad - jeden z nich si obrazně, ale vlastně doslova, hrál s ohněm v sousedství sklizeného obilného pole, na kterém ležely řádky slámy.

Bicykl aneb pohoda na kole

Ale jako do dubu by člověk mohl mluvit i do duše dvojic věku penzijního, usilovně se opírajících do pedálů kol v pravé poledne na rozpálené silnici, kde osobáky střídají i kamiony jeden za druhým. Nedivím se, že z podobných dubových palic mají těžkou hlavu hasiči, lékaři i řidiči záchranek. Současné, na naše poměry přece jen poněkud extrémní počasí, nám dává docela zabrat i bez ignorantů s dubovými palicemi.

Nechápu, kam se v některých lidech poděl i jen obyčejný pud sebezáchovy, když už ignorují logiku i svět kolem sebe. Naopak je mi jasné, že i letošní léto bude mít na svém kontě nejen teplotní rekordy, ale znovu i smutné příběhy lidí, do kterých můžete mluvit jako do dubu a nic to není platné. A tak už raději snesitelný a klidný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.