Petr Voldán: Jsme lidi nebo partaje?

Volby komunální a senátní - neboli volební pátek a v podstatě celý víkend. A glosa Petra Voldána s otazníkovým titulkem - Jsme lidi nebo partaje?

Přiznám se, že i mne taková otázka trochu zaskakuje. Ale i provokuje. V souvislosti s volbami je jasné, že ty tzv. komunální by měly být pro nás jednodušší. Paradoxně ale mohou nastat situace, kdy nám mnohem lepší domnělá znalost souseda nebo kohokoli jiného z ulice, může při rozhodování i svazovat ruce. Najednou totiž třeba zjistíme, že svoje okolí neznáme zas až tak dobře. Naopak o kandidátech z větších měst toho najednou víme, světe div se, z médií relativně mnohem víc.

Proč, stejně jako co na takových “znalostech” vlastně bývá pravdy, to nechme pro tuto chvíli stranou. Jsme pár hodin před volbami a tak už neztrácejme čas. Všimli jste si podivného jevu? Jako kdyby na menší zájem lidí znát svoje sousedy - kandidáty na zastupitelská místa - sázela i předvolební kampaň. Sledovali jsme proto i tentokrát záplavu hesel a hlavně slibů - uklidíme, zajistíme, utišíme, zlevníme, zkontrolujeme, postavíme či naopak zbouráme - prostě zaklínadla z repertoáru snad všech o zvolení usilujících kandidátů.

Přecházením po přechodu se lidé snaží domoci urychlení výstavby přeložky silnice (ilustrační foto)

Přitom víme, co jeden každý zmůže, pokud nevyhraje drtivě a musí do koalice. Je ale na každém z nás, aby si vybral. A nezapomínal přitom posoudit, jestli je plnění těch slibů, bez rozdílu, vůbec reálné. I ten, kdo po volbách nemá šanci na tu sílu, může totiž hesla a slogany klidně vršit, ale v konečném důsledku se toho moc nezmění.

Takže volič by měl vzít rozum do hrsti. Víme přece, jestli je soused Pepa pracovitý nebo lenivý, jestli o pár domů vzdálenější Marie bude mít čas svoji spoustu nápadů uskutečňovat. A stranická příslušnost už v tom občas nehraje tak silnou roli. Voskovec a Werich zpívávali: “My už nejsme lidi, my jsme jenom partaje, žádnej z nás nevidí v čem ta chyba je.”

Přes všechny problémy si ovšem stále myslím, že komunální volby jsou reálnému životu tak nějak blíž. Čímž neříkám, že by ty senátní důležité nebyly. Jen je potřeba k těm volbám skutečně přijít. Já vím, je to otřepaná fráze, jenomže jinak to nefunguje. Korespondenčně to - narozdíl od některých zemí světa, stále neumíme. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio