Petr Voldán: Kdo ví, o co vlastně jde

Naše politická scéna je ve varu. Ostré výroky střídají protichůdné názory rychlostí blesku, do krize se zapojují politické špičky a co na to veřejnost? Povětšině moc netuší, kdo za čím je a kde je vlastně pravda. Těžko se v kauze, která původně měla být jen reorganizací v policii vyznat a tak se v dnešní pravidelné glose ptá i Petr Voldán – Kdo ví, o co vlastně jde?

Už je nad slunce jasnější, že to není jen reorganizace policie – tedy jakési slučování protikorupčních a s organizovaným zločinem bojujících složek. Ta verva, s jakou se do vášnivých debat - často ale půtek na bezpečnou vzdálenost, kterou skýtají vyjádření pro média – pustili představitelé politických stran vládních, opozičních, policejní špičky a komentátoři médií porůznu spadajících pod vliv podnikatelských i politických skupin, tahle rozvášněnost signalizuje, že tu jde o víc. Byť se tu zdánlivě hraje o odchod šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, mluví se také o rozhoupané židli šéfa policie a padají výzvy k rezignacím.
Je to myslím mnohem jednodušší. Soudím, že tu jde o informace. Kdo k jakým měl přístup a kdo a jak se dostane k nejdůležitějším a nejcitlivějším v budoucnu. Protože kdo informace má, má náskok k činům a tudíž šanci vládnout. O to tady jde. Když to sečteme, jsou právě ony informace klíčem, jak rozumět současné situaci. A protože většina z nás má informace jen kusé a povrchní, tak jak je pouštějí zainteresovaní hráči a jak je pak pro nás předkládají média, v podstatě nevíme o tom, co se skutečně děje, skoro nic. Má pravdu jedna strana, která hájí neohroženého šéfa útvaru nebo druhá, tvrdící, že jeho boj byl poněkud výběrový a ne podle málokdy naplňovaného hesla padni komu padni? Jak komu věřit, když tu jsou ve hře i politici, kteří už párkrát otočili názorově i stran přízně kolegům či spolustraníkům?
Jako světem hýbou informace, protože kdo je má, ví dřív než druhý, co dělat, kde najít suroviny, trhy, slabá místa protivníka, zkrátka ví, stejně tak jde o informace u nás. Bohužel, tu co je aktuálně za čím nemáme. A tak musíme čekat jak souboj dopadne. Zatím se běžný člověk nestačí divit a dívat a tak ho mnohé informace přestávají i zajímat. A proto už raději úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio