Petr Voldán: Když mosty nevedou nikam

Mosty obvykle spojují. Jak ale soudí autor páteční glosy Petr Voldán, stále častěji se množí příklady, kdy mosty spíš rozdělují než spojují a nebo nevedou nikam. A to jak obrazně, tak i doslova.

Mosty stavěli už naši předkové, aby překonali nějakou překážku a spojili něco, co bylo rozdělené. Ať už dva břehy řeky nebo hluboké údolí, v přeneseném slova smyslu lze mostem vyjednávání a kompromisů spojit i dva odlišné názory, smířit znepřátelené tábory. Kdeže ale jsou praktiky minulosti. Alespoň u nás nastala - zdá se mi - éra poněkud jiná.

Mosty nespojují, nýbrž rozdělují. Sem tam někdy dokonce stojí a nevedou zatím nikam. V krajních případech, kterých je víc než zdrávo, lidé za sebou mosty i neodvolatelně pálí. Veškeré toto počínání přináší trable. Neboť, jak je známo - u nás opět jaksi dvojnásob - postavit most zabere spoustu času.

Kamenný most (ilustrační foto)

Když odhlédnu maličko od politiky, nakonec se k ní stejně dostaneme, a uvedu příklad nejnovější, hrozí bourání jednoho z mostů v Praze. Což neznamená, že nejde o příklad obecněji platný i v našem regionu. Libeňský most je v havarijním stavu - díky především předchozím sestavám pražského magistrátu, které stavbu nechávaly léta bez povšimnutí a tím pádem i jakékoli opravy a zásadnější údržby. Jestli z nedbalosti, hlouposti či snad i záměrně s nějakým cílem, to není dnes podstatné.

Důležitější je, že stavba i podle odborníků dost výjimečná, třeba svým místem v historii mostního stavitelství, zasazením do tváře města i ojedinělými prvky - má padnout. Prý je nezachránitelná, protože se to nevyplatí - přitom bourání a stavba čehosi nového, jak víme z mnoha příkladů málo kdy lepšího a hodnotnějšího, údajně levnější stejně nebude.

Most by měl lidi spojovat (ilustrační foto)

A tak most rozděluje - zastánce zachování alespoň nějakých dějinných příkladů umu našich lidí, paměti měst a obcí - proti přívržencům často bezmyšlenkovitého uniformního novátorství. Nebo možná až nebývale promyšleného bouráni a budování nového za každou cenu. Jde přece o zakázky za nemalé peníze...

A jsme zpátky u politiky, také dost nesmiřitelně rozdělené. Protože nehrozí jen pád mostu, ale také koalice na pražském magistrátu. Most tak zase nespojuje, nýbrž rozděluje. I proto, že o něm nerozhodují odborníci a nenaslouchá se hlasu veřejnosti, ale je hlavně hračkou politiků. Hodně drahou, a navíc jim ji zaplatíme tak jako tak my všichni. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.