Petr Voldán: Když se dva perou

Asi není potřeba dodávat konec přísloví, které začíná slovy “Když se dva perou...”. Dnes jsou i titulkem glosy Petra Voldána ke slovním přestřelkám na vnitropolitické scéně, které okořenily uplynulý víkend.

Zdá se, že nervozita popadá v předsvátečním čase nejen hospodyně, které ještě nezačaly s pečením cukroví nebo ty z nás, kteří zatím nepřišli na ty pravé dárky pod stromeček. Případně všechny s resty, čekajícími na dokončení do začátku dalšího roku.
 
Napětí vtrhlo i do řad opozičních politiků, kteří si nějak po svém a nejsem si jistý, jestli správně, vyložili přání těch tisíců demonstrantů, volajících v minulých dnech po konkrétních společných krocích opozičních stran v zájmu většího tlaku na vládní koalici.

Namísto toho se v opozici rozhořela přestřelka

Piráti se obuli do představitele TOP 09 Miroslava Kalouska, který je podle nich brzdou jednoty opozice a pak se do sporu nechali vtáhnout i zástupci dalších opozičních seskupení. Přestřelka je to sice slovní, ale ostrá, až skoro nechutná. Na veřejnosti se častují představitelé stran nejen obviněními, ale přímo urážkami se slovníkem hospod čtvrté cenové skupiny.

Čtěte také

Výkvět politiky žongluje silnými výrazy, nadávkami včetně vulgarit, kterými si asi chce dodávat sebevědomí či argumentační sílu.
 
Předvádí se tu ale lacinost a průměrnost, nad kterou soudný člověk kroutí hlavou. Špičky stran, bývalí předsedové, premiéři, ministři, všechno jedno. Internetem létají namísto předvánočních postav andělů nebo sem tam čerta pitomci, šašci a tupci - když sprostá slova opakovat v tomto čase nelze a ani nechci.

Pod deštníkem sociálních internetových sítí nebo přímo vyjádření pro média, když ty výlevy na twitrech i jinde považuji za také adresované do sdělovacích prostředků, se pere špinavé prádlo a vládní koalice i premiér si mohou jen mnout ruce.

Andrej Babiš

Jsou tím třetím, sledujícím, jak si jejich možní protivníci nemilosrdně okopávají kotníky.
 
Je to bída současné politiky, že ti, kteří volají po změně, ukazují hodně názorně, jak nejsou o moc jiní. Jak se nejsou schopni konstruktivně bavit o tom, co je potřeba, co lidi pálí a co by chtěli. Dobře vědí jen to, co chtějí sami pro sebe. A sami sobě - což asi ale nechápou - ukazují, proč jejich preference u voličů jsou podle průzkumů jaké jsou.

Prostě, když se dva perou, znáte to, co ten třetí...

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.