Petr Voldán: Když virus nestraší, ale i pomáhá

Problém se šířením koronaviru z Číny do dalších částí světa je horkým tématem i u nás. Nebezpečí narůstání virové epidemie se diskutuje na různých úrovních a ze všech možných úhlů. Koronavirus je tématem i dnešní glosy, které dal její autor Petr Voldán zdánlivě nelogický titulek.

Je to pořád stejné. Jakmile se objeví něco neznámého, co nám začne i trochu přerůstat přes hlavu, hned je to sousto. Média více méně, spíš ale méně, seriózně informují. Problém viru z čínské provincie dostává přece jen nebývalý prostor i prioritu a mnohá média očividně v honbě za publikem ladí nejen naléhavou, ale víc neklid až paniku vyvolávající argumentaci.

Čtěte také

Koronavirus problémem je, ale i podle světové zdravotnické organizace a renomovaných expertů zatím nikoli horším, než jaké tu už byly. Nebo bez podobné pozornosti dokonce kosí víc lidských životů, než virus s korunkou v názvu. To korunu všemu tomu hlomozu nasazují titulky jak utržené ze řetězu, použivající expresivní výrazy o apokalypsách, katastrofách a podobně.

Přitom u nás, i když by se podle četnosti tématu a tónu informací mohl zdát opak, zatím není potvrzen žádný případ koronaviru. Kdežto v souvislosti s nárůstem chřipkových onemocnění registrujeme nejméně dvánáct obětí.

Číňané (ilustrační foto)

Virus, který se pomalu dostává z Číny i do dalšich regionů světa, pochopitelně není jako chřipka. Podceňování na místě není. A opatření jsou nutná. Co je ale příznačné - prý zmizely z distribuce roušky na obličej, podle odborníků mající jen omezenou účinnost proti koronaviru, a zásadnější jsou mnohem prozaičtější rady.

A ty apelují na základní pravidla hygieny

Tedy na pečlivé, nikoli hala bala mytí rukou, používaní kapesníků, vzájemnou ohleduplnost. Jako proti exotickému koronaviru se tak můžeme solidně chránit proti žloutence, střevním problémům a dalším zdánlivě obyčejným, leč někdy nebezpečnějším hrozbám, než je teď koronavirus.

Čtěte také

Až nebudu potkávat vyfešakované podnikatele, přezíravě míjející umyvadla cestou z toalet na benzínkach a vybírající si vzápětí svůj sendvič a kávičku, nebo dámy, kychající do dlaně a hned se chytající tyče v tramvaji, budu klidnější. Takhle abychom se fakticky koronaviru obávali. Kdyby se tu uchytil, pak už si ho dovedeme hýčkat a množit.

Zatím mu budiž dík za to, že nás vrací k základům hygienických návyků. Koronavir tak paradoxně nejen straší, ale i pomáhá. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Huhlavá

    Nachlazení a chřipkových onemocnění začíná podle statistik přibývat. A že přišlo období, kdy nás tyto obtíže začinají víc trapit, to vidíme a slyšíme každý den kolem sebe.

  • Petr Voldán: Čemu se divíme

    Sprejerské téma není na našich rozhlasových vlnách ojedinělé. Tento týden jsme bohužel museli informovat o dalším “útoku”, ke kterému došlo tentokrát v Ústí nad Orlicí.

  • Petr Voldán: Oči nikoli přivřené, ale zavřené

    Slevové akce jsou v plném proudu. A my utrácíme, ačkoli mnohdy zbytečně, protože se chytáme do intrikových sítí obchodníků. Víc už na tradiční téma slev Petr Voldán.