Petr Voldán: Klenoty z venkova aneb Tak zase za rok

Dnešní glosa nebude v doslovném smyslu o blýskavých špercích nebo snad jejich hledačích, kteří se loučí s letní sezónou. Přitom o klenotech řeč bude a o těch, kteří už je dávno našli také. Víc už ale prozradí autor glosy Petr Voldán.

Koleduju si. Označení Klenoty z venkova v titulku se vztahuje k místům, jako je Červený Kostelec, Hronov, Teplice nad Metují i dalším. Věřím ale, že “mí červenokostelečtí, hronovští i tepličtí od Metuje” mi rozumějí - jako v to věřil i Wolfgang Amadeus po pražském uvedení opery Figarova svatba. Proč?

Dvěma českým horolezcům, Markovi Holečkovi a Zdeňku Hákovi, se podařila zcela unikátní věc, která se zapsala do dějin světového horolezectví. Prvovýstup jihozápadní stěnou osmitisícovky Gasherbrum I.

Protože to spojení s venkovem je obrazné, a už vůbec ne přehlíživé. Nadsázku chci využit pro hlubokou poklonu všem z dějišť unikátních akcí, které zdánlivý “venkov” povyšují mezi světová centra kultury.

Myšleno naprosto vážně, s respektem a obdivem k tradicím, které chci připomenout. A kterých si pořád považujeme méně, než zdrávo. V zájmu zdravé společnosti, kulturnosti, vzdělanosti, životních priorit i obyčejných mezilidských vztahů nebo vlivu na mladou generaci.

Protože všechno souvisí se vším

Mezinárodní folklórní festival v Červeném Kostelci udržuje tradice naše a zároveň je propojuje s tradicemi ze světa. Stejně jako amatérský divadelní Jiráskův Hronov nebo horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují a mnohé další.

Slavnostní zahájení festivalu Jiráskův Hronov

Důkazy, že místa mimo hlavní centra a trasy či obecně uznávaná celostátní střediska kultury jako Český Krumlov nebo Litomyšl a podobná, poskytují skutečně světovou nabídku? Tady jsou - z Červeného Kostelce po víkendu odjíždějí folklórní soubory nejen z Francie, Itálie, ale i Argentiny, Velikonočních ostrovů nebo Panamy. Určitě jsou tací, kteří si tří milionovou zemičku hledali na mapě, aby se ujistili, že jeden soubor přicestoval do Červeného Kostelce z té “nudličky” mezi Atlantským a Tichým oceánem.

A doklady, jak v uvozovkách “venkov” dokáže držet tradici akcí navzdory složitostem finančním i nedostatku lidí? Folklór v Kostelci byl k vidění už po šedesáté páté, v Hronově nakročili divadelní ochotníci k ročníku devadesátému a v Teplicích nad Metují ve čtvrtek uvítají horolezce na filmovém festivalu po šestatřicáté.
 
Tradice jako hrom

A dodal bych okřídlené “kdo z vás to má” - směrem k těm, kteří by s přezíravým nadhledem ohrnovali nos nad venkovskými regiony.
 
Dlouhá léta zaznívá na zmíněných i dalších festivalech obligátní “tak zase za rok”. Protože naše “klenoty z venkova” táhnou a neztrácejí - na štěstí - na lesku. Ale teď už pohodové pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.