Petr Voldán: Komedie navenek, v realitě tragédie

Americký prezident Trump dal Turecku zelenou k agresivní vojenské akci. Pak počkal, až Erdogan dosáhne co nejvíc ze svých plánů. Až poté začal s onou komediální hrou: nejdřív povytáhl obočí, pak se dokonce zaškaredil, rozdurdil, postrašil sankcemi a teď už prý tlačí na Turecko, aby ukončilo vojenské akce.

Komedie je obecně umělecký útvar, od kterého se očekává minimálně úsměvné vyznění a jak říká jedna z definic i humorný nadhled nad lidskou nedostatečností. Asi tak zřejmě vidí - jako nedostatečně myslící - nejen američtí představitelé, včetně prezidenta Trumpa světovou veřejnost, když si myslí, že jeho zdánlivě spravedlivé rozhořčení, které snad teď i narůstá nad počínáním tureckého prezidenta Erdogana v regionu severu Sýrie, berou lidé vážně.

Divadélko je to trochu ochotnické

Nebylo těžké pochopit hned na začátku vojenské invaze a bojů proti Kurdům - donedávna obětavým spojencům nejen Američanů, ale i zbytku světa v potírání choutek Islámského státu, že dal Turecku zelenou k jeho agresivní vojenské akci.

Čtěte také

A pak jen čekal, až Erdogan ve spolupráci s hrdlořezy islamistických milicí dosáhne co nejvíc ze svých plánů.
 
Až poté začal s onou komediální hrou, při které nejdřív povytáhl obočí, pak se dokonce zaškaredil, rozdurdil, postrašil sankcemi a teď už prý tlačí na Turecko, aby ukončilo vojenské akce.

Jeho spoluhráč v komediální hříčce, turecký prezident, nejprve tvrdě odmítal kritiku odkudkoli, pak změkl a teď je snad prý ochoten jednat o tom, že by mohla agrese skončit. Aby ne - čas dostal, ještě trochu bojů a mrtvých a bude mít co chtěl. Včetně vnitropolitických bodů. Tak proč nevyhlásit dohodu - ať svět vidí tu ochotu Turecka.

Cynická, pokrytecká komedie, kterou neprohlédne snad jen dítě

O přihrávačích v podobě NATO a divácích, kterými jsou bezzubé a roztřesené Evropské státy, držené Tureckem pod krkem vydíráním v podobě hrozby vypuštění statisíců uprchlíků z území Turecka dál do světa, nemá cenu ani mluvit.

Novinářky Lenka Klicperová (druhá zleva) a Markéta Kutilová (čtvrtá zleva) zabývající se v posledních třech letech zejména válkou v Iráku a Sýrii.

Komedie, kdyby to ale nebyla ve skutečnosti pro statisíce Kurdů a vyznavače slušnosti a práva kdekoli - tragédie.

Reálná, krutá, strašná - stačí se jen mrknout na očitá svědectví dvojice našich novinářek Lenka Klicperová - Markéta Kutilová.

Klobouk dolů před nimi, a co s hlavními aktéry politické komedie kolem vojenského řádění Turecka? Škoda mluvit, nelze tu být natolik otevřený a hrubý. A opovržení je hodně slabý výraz pro takovou politickou divadelní šmíru. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.