Petr Voldán: Korektní nekorektnosti

Uplynulý víkend jen potvrdil, že se společnost polarizuje. Atmosféře nepomáhají podle autora glosy Petra Voldána kroky, které charakterizuje v titulku Korektní nekorektnosti.

Neklidnější než obvykle je společnost na prahu léta. K čemuž nepřispívají jen horka, ale hlavně až příliš horké hlavy některých aktérů aktuálních událostí. Je zajímavé, že se jak lidé kritizující, tak kritizovaní ohánějí častým skloňováním slova korektnost. Přitom jsme naopak svědky spousty nekorektností.

Začíná to už vášnivými diskusemi o počtech účastníků protestů proti premiérovi a ministryni spravedlnosti. Jedna strana se snaží čísla zveličit i argumenty v titulcích zpráv ve stylu - tisíce lidí z Brna se vydávají do Prahy - a pak se v textu dovídáme, že prý to jsou asi dva tisíce.

Na druhé straně je to ale stejné - podhodnocováni počtu lidí na demonstracích je argumentem pro snižování významu demokratických projevů veřejnosti. Navíc, pro někoho jsou souboje o čísla hlavní a podstata problému je kdesi v pozadí...

Demonstrace na pražské Letné

Další nekorektností, která brání hledaní jádra a hlavně dalších východisek, je nálepkování protivníků, které často přechází v pohrdavé osočování, zesměšňování a podobné výpady, pramálo napomáhající cestě, jak problémy řešit. Každé paušalizování je ošidné. Označovat protestující za pouhé frustrované lidi, zklamané výsledky voleb a zaplacené demonstranty je stejně přes čáru, jako do kolečka papouškovat výrazy pro voliče strany premiéra jako pouhé “kobliháře”, nevzdělance nebo důchodce bez rozhledu.

Že tu svoje medvědí služby dělají oběma stranám i média je jasné.

A tak je dobré, že jsou na obou stranách slyšet i názory smysluplné a ne militantní. Mám na mysli třeba výrok jednoho z hlavních organizátorů demonstrací, podle kterého je potřeba vnímat, že premiéra volili lidé oprávněně nespokojení s tehdejšími politiky a nelze je označovat za blbce. Ale na druhé straně i konstatování jednoho z členů vedení vládního hnutí, že nejde zlehčovat protestní akce a přehlížet je. Dodám - a nebo jen prohlašovat, že nerozumím, proč lidé protestují.

Korektní nekorektnosti cestě k uklidnění situace nepomáhají. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související