Petr Voldán: Křivé zrcadlo dotační

Jedním z nejskloňovanějších slov poslední doby je slůvko dotace. Problém pro jednoho, šance pro jiného, nicméně v každém případě záležitost, která vytváří poněkud nerovné prostředí. 

Jak to jen jednoduše říci - dotace je prostě zvýhodnění něčeho na úkor čehosi jiného. Když někdo poskytne zákazníkům dotovaný telefon, pak předpokládá, že si ho pořídí víc zájemců než přístroj jiný. Což zdaleka nemusí korespondovat s kvalitativním porovnáním v tomto případě obou telefonů. Za normálních podmínek by se asi spotřebitel rozhodoval hlavně podle kvality a svých skutečných možností v peněžence.

A podobně to, zjednodušeně řečeno, funguje i v jiných případech. Asi by nenastal takový raketový rozvoj solární energetiky, kdybychom na podnikání "solárníků" nedopláceli v ceně elektrické energie všichni. Je to sice zdůvodněno bohulibým zájmem o ochranu životního prostředí.

Ale argumenty, které tvrdí, že ani tento způsob výroby elektřiny není z nejčistších při komplexním pohledu, včetně třeba zohlednění podmínek výroby solárních panelů nebo jejich likvidace, zahrnutí ztrát solidních pozemků, když valem ubývá půdy a podobně, tyto argumenty jsou nějak moc v pozadí.

Na dotace pro menší zemědělce dosáhly i velké firmy (ilustrační foto)

Dotace zkrátka jsou a že to křiví podnikatelské prostředí v energetice, to se tak moc neříká.

Stejně tak když má jeden stát větší dotace pro pěstování určitého druhu zeleniny nebo ovoce než jiný, kdo by se divil, že kamiony brázdí Evropu i s tunami na první pohled obyčejných okurek nebo tisíci bedýnek salátu či cibule. Místo křivých okurek bych za potíž považoval křivé prostředí dotací.

Není navíc tajemstvím, že pokřivený svět, plný dotací svádí k podvodům a korupci. Poskytování výhod způsobem dotací bývá často obhajováno veřejným zájmem. Ale i tady jsme na tenkém ledě - kdo stanoví, co je veřejný zájem, když se často ukazuje, že zájem mají hlavně ti vlivní a silní.

Když k tomu přičteme naši vlastnost vypracovávat pravidla ještě složitější, než jaká by mohla být, máme naše dotační pokřivené zrcadlo takřka pohromadě. Rovně se v něm ukáže jen málo co a málo kdo. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.