Petr Voldán: Máme doma vesmír

Když vám teď přečtu titulek dnešní glosy, budete možná kroutit hlavou. A někdo si třeba hned řekne, tak to se mě netýká. Na tak rezolutní reakci bych si ale dal(a) pozor - a zajímala by mě reakce poté, co si teď poslechnete autora glosy Petra Voldána.

Chápu, kdybych řekl, máme doma - občas - “Itálii” nebo něco podobného, měli byste možná pocit, že to se vás opravdu může týkat. Ale vesmír? Jestli nechodíte do kroužku na hvězdárnu, nejste fanoušky raket nebo družic či alespoň filatelisty, co sbírají známky s vesmírnou tématikou, pak vás tento prostor - podle vás - zajímá leda při pozorováni oblohy.

Čtěte také

Že to je omyl vás chci přesvědčit zrovna dnes proto, že startuje tzv. Český vesmírný týden. Czech space week veřejnosti nabízí spoustu akcí, popularizujících vesmírný výzkum i naše podnikatelské aktivity. Není ani náhoda, že je propojen i s týdnem vědy. A šanci máme i v našem regionu, poopravit si mylný dojem, že vesmír a věda jsou pro nás na hony vzdáleny.

Zeptám se - probudili jste se na řekněme zdravých matracích z paměťové pěny? Jedete do práce nebo vezete děti do školy autem? Pokud ano, máte i vy doma vesmír. Přeneseně, pochopitelně, ale zrovna ta pěna s pamětí nebo tlumiče v autech i moderní pneumatiky využívají technologie nebo materiály, původně vyvinuté pro kosmický výzkum. Nebo ve vesmíru ověřené a převedené do běžného života. Jako účinnější solární panely nebo ohnivzdorné materiály.

Krásy vesmíru na astrofotografiích Zdeňka Bardona - M45

Někdy slyším povzdechy - proč zrovna my strkáme miliony do výzkumu vesmíru, když nemáme kosmodrom, rakety a kosmonauta jsme měli před spoustou let. Takové komentáře mě zvedají ze židle. Tím spíš, když je utrousí i tzv. politici. Ti skuteční dávno vědí, že to je hloupost. Právě proto, že z vesmírného výzkumu těžíme my i konkrétně také firmy, které se řadí mezi technologickou špičku světa a na vesmírných projektech zdatně participují.

A tak stojí za to si všimnout, že je v Hradci výstava o Světelném smogu, že se bude mluvit také o vědě farmaceutické ve vztahu ke stárnoucí evropské populaci. Nebo že se v Pardubicích dozvíme, jak kriminalistické laboratoře vědecky zkoumají umělecké předměty.

Věda i vesmír budou kolem nás zkrátka trochu intenzivněji. Což je dobře, protože vesmír máme doma asi opravdu už všichni. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související