Petr Voldán: Mimo proud, tedy trochu pozitivně

Co je hlavním tématem médií je nad slunce jasné. Autor dnešní glosy se ale vzepřel a tak je tu glosa Petra Voldána opět s výmluvným titulkem “Mimo proud, tedy trochu pozitivně”.

Ne, zkrátka ne. Dnes to nebude na téma dne, protože to se na nás valí jak lavina. Média kritizují lidi a přitom na ně hrnou jednu zprávu za druhou - jako kdyby jiné nebyly, jako kdyby se život zastavil.

Nezastavil. Je sice ovlivněn, ale neměli bychom se nechat paralyzovat.

A tak - světe div se, dnes na pozitivní notu

Není snad dobrou zprávou přímo z našeho regionu, že rozhlednou roku 2019 byla zvolena stavba, stojící na 1 115 metrů vysoké Velké Deštné v Orlických horách? Je prý nejkrásnější z dvanácti nominovaných.

Trošku škraloupu na tuto informaci nanášejí vandalové, nedbající omezení kvůli námrazám, ale nejkrásnější rozhledna za rok minulý je naše.

Chudobínská borovice – Strom roku 2019

Pozitivní je také informace z Jevíčka. Přesněji pro obyvatele Jevíčka. Tam se totiž tak dobře starají o památky, že si vysloužili pochvalu a navíc peníze od kraje. Sto tisíc sice není při současných cenách stavebních prací kdovíjaká bomba, ale pochvala potěší a kdo vám dá dnes něco skoro jen tak.

Pokračujme na pozitivní notu u sousedů - z kraje Vysočina

Česká borovice z ostrohu levého břehu Vírské přehrady je mezi favority soutěže o Strom rokuv celé Evropě. Asi nebude pravda, že u 350 let staré borovice hraje každou noc na housle čert, ale třeba náš strom vyhraje i bez téhle pověsti.

A kdyby ne, tak bude těšit oko turistů - doufejme - ještě spoustu dalšich let.
 
Nakonec zámerně trochu netradiční, rebelské glosy bez bacilů a virů, ještě vize Johna Lennona - Na konci vždycky všechno dobře dopadne. A jestli to dobře nedopadlo, tak to ještě není konec.

A teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Z čeho jsem vyrostl

    Do dalšího roku jsme vkročili už v noci z úterý na středu, ale možná ještě tak nějak promýšlíte, jak si s tím rokem 2020 co nejlépe poradit. O tom je glosa Petra Voldána.

  • Petr Voldán: Fotografie někdy kradou duši

    Titulek dnešní glosy je opět trochu nadsázkou. Nicméně na konstatování a zároveň i titulku “Fotografie někdy kradou duši” přece jen i podle vědců něco je. 

  • Petr Voldán: Přibrzdit

    Nebude to glosa o dopravě. I když by to titulek mohl na první pohled napovídat. Petr Voldán glosu totiž sice nazval “Přibrzdit”, ale za dveřmi jsou tzv. “Dušičky”. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.