Petr Voldán: Nadšení s příchutí obav

Úspěch může někdy paradoxně přinést i dost starostí. Jeden z poměrně čerstvých příkladů máme i z východočeského regionu. Dostat se na prestižní celosvětový seznam památek nebo dědictví předků - tedy být na seznamu UNESCO a zařadit se mezi místa, která rozhodně stojí za návštěvu, to se nepovede každému. Od letošního roku už mezi takové cíle patří i areál hřebčína v Kladrubech na Pardubicku. Některá úskalí zvýšené popularity připomíná v glose Petr Voldán.

Roky to trvá, než se zájemcům o místo na seznamu dědictví lidstva a unikátních památek povede přesvědčit příslušné komise a jsou přijati do VIP společnosti. Aby si vás mohli vyhledávat turisti ze všech koutů světa, musíte splnit hromadu podmínek, respektovat bezpočet pravidel. A ani tak se vám to nemusí podařit. O to větší je radost, když se z naší malé zemičky uprostřed Evropy na seznam UNESCO dostane někdo další. Letos jsme mohli k úspěchu blahopřát do Kladrub..., kde mohou počítat se zvýšeným zájmem především zahraničních turistů.

Čtěte také

Pokud snad někdo teď pochybuje, že být na seznamu UNESCO má tak velký efekt, trochu se plete. U nás sice možná nemá mezi lidmi takovou váhu a jen postupně ho turistiky a památek či pozoruhodných aktivit milovníci berou jako doporučení jistoty výjimečného zážitku. V mnoha zemích světa ale takové doporučení má váhu velkou a jsou dokonce cestovní kanceláře například v asijských zemích, které nabízejí přímo speciální trasy po evropských místech ze seznamu UNESCO. I proto se s takovými zápisy mnohé země chlubí a lákají na ně cestovatele - a tím si i vylepšují příjmy nejen do pokladen státních, ale i místních podnikatelů.

Ale teď si vezměme ten protiklad - v Benátkách jsou z přívalů turistů nešťastní, leckde v horách regulují davy, mířící na vrcholky v počtech neúnosných a přírodu devastujících. Situaci u nás - v Adršpachu nebo Prachovských skalách, kde chodí lidé často v průvodech a parkoviště praskají ve švech, známe také dobře. Kdežto takové Pardubice jsou zase naopak na chvostu zájmu i celostátních statistik počtu turistů.

Prachovské skály

Jak ven ze začarovaného kruhu a co teď čeká ve zmíněných souvislostech i Kladrubskou lokalitu? Udrží se tam poklid pro unikátní chov koní, neporuší se ráz krajiny i architektury aby se nakonec nedostal region zpět "do křížku" s komisemi UNESCO, hlídajícími dodržování pravidel? Aby přitom ze zápisu do prestižního seznamu také region dokázal i něco získat - protože je známo nemálo příkladů, kdy došlo v seznamech po nějakém čase naopak ke škrtání.

Ale teď už úspěšný pátek a pohodový víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Skoro donaha

    Hodně často si stěžujeme, jak je ze všech stran ohrožováno naše soukromí. Ale sami se chováme mnohdy tak, že vůči okolí veřejně odhalujeme soukromé záležitosti. 

  • Petr Voldán: Brexit - herci a diváci

    Brexit - už mělo být po něm a Evropská unie už měla být bez Velké Británie. A jak to bude dál? Vystoupí Britové z unie, pokud ano kdy a nebo třeba také ne?

  • Petr Voldán: Reklama nebo bezpečnost

    Tento týden proběhla mohutně medializovaná akce Speed maraton, při které dopravní policie na stovkách míst v republice kontrolovala dodržovaní povolené maximální rychlosti.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.