Petr Voldán: Nekonečné dálniční drncání

Pokračování výstavby dálnice D11, která je v regionu ostře sledovaným tématem už po mnohá léta, má doprovodit archeologický průzkum. Což je věc běžná, nicméně v tomto případě visí otazníky nejen nad cenou, ale i nad nebezpečím dalšího posouvání termínů. Proto nepřekvapuje aktuální titulek pravidelné pondělní glosy Petra Voldána – „Nekonečné dálniční drncání“:

Jestli je něco doslova čítankovým příkladem pro tzv. nekonečné příběhy, pak je to naše neumětelství pohnout s budováním dálnic. Svět uvažuje o stavbách ve vesmíru, buduje komplexy na umělých ostrovech, spojuje pevniny překračováním desítek kilometrů mořských hlubin a my se doslova patláme s kousíčky dálnic. Lepíme je jak amatérští modeláři krajinu pro „obývákové“ železnice. Slavíme každý, sotva desetikilometrový cancourek. Tak není divu, že zprávy, kdy se zase někde kopne a nebo dokonce má jezdit po dopravním zázraku, kterým pro nás pořád dálnice je, už ani neregistrujeme. Víme moc dobře, že buď ono sdělení nebo hned příští informaci provázejí zpochybňující – a bohužel takřka pravidelně pravdivé - dovětky, hemžící se slůvky asi, možná, pravděpodobně.
Jak připravit a postavit dálnici se nejen ví, ale i učí na školách po desetiletí. Jenomže my pořád asi neumíme rozlousknout naše české „specifikum“ – jak rychleji vyřešit, kdo na stavbě dálnice nejvíc vydělá, kdo si z milionů a miliard ukousne víc. Podle všeho ten nejhlavnější zádrhel neskutečně neprůhledného a nestabilního programu vytyčování, schvalování a hlavně budování dálnic. Od roku 1978 se pachtíme s úkolem postavit dálnici z Prahy přes region východních Čech do Polska. Za osmatřicet let máme krok zanedbatelný pro lidstvo, ale bohužel i pro nás – jezdíme z Prahy k Hradci Králové. Že bychom měli – vlastně naši potomci snad - někdy pokračovat kolem Jaroměře dál, se ví desítky let. Ale teď je tu objev - archeologický průzkum, asi na rok. Mimochodem, hlasy, vykřikující něco o zbytečnosti a spílající archeologům považuji minimálně za hloupé. Nakouknout do hluboké minulosti prostřednictvím vykopávek, řadím ke kultuře i kulturnosti národa. Jenže proč až teď? Kdo pochrupoval, místo aby tam, kde je o pozemcích jasno, dávno nezorganizoval průzkum?
Ono se asi zapomnělo. To ono, místo konkrétní zodpovědnosti a odpovědnosti je naše prokletí, kvůli kterému pořád nejezdíme po dálnicích, ale drncáme a drncáme všude možně. A tak už raději klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.