Petr Voldán: Noblesa versus buranství

Noblesa versus buranství - titulek dnešní pravidelné glosy Petra Voldána je opět poněkud provokující. A o čem glosa bude - o šarmu ale také o nevkusu a hlavně o nás. Víc už ale Petr Voldán.

Je to souboj letitý a neustále pokračující. Na jedné straně noblesa, charisma, šarmantní chování, styl nebo alespoň slušnost. Na druhé pak neurvalost, nevkus, buranství i hulvátství. Na obou stranách příkladů nepřeberně. V uplynulém týdnu jsem měl poměrně štěstí setkávat se s velkou většinou představitelů i zastanců té první skupiny, která je mi - to nezastírám - mnohem bližší. Dokonce jsem to měl v jakési koncentrované podobě.

Nejprve jsem při tradičním vyhlašování soutěže o Šarmantní osobnost roku potkal v Hradci Králové osobně, tak jako vy na vlnách našich stanic Českého rozhlasu v Hradci i Pardubicích, spoustu skutečně šarmantních, noblesních osobností. Mít šanci si alespoň pár minut popovídat s paní Hanou Maciuchovou, opravdovou dámou divadla, ale i filmu a rozhlasu, především ovšem bytostí s neuvěřitelným citem, vyzařující charisma daleko do svého okolí, to je zážitek.

Kultivovanost sama - a já jsem si při rozhovoru jen připomněl jeden z jejích rozhlasových povzdechů nad tím, jak je třeba možné, že jsou školní třídy, kde není pro žáky samozřejmostí pozdravit učitele. I tam se totiž rodí onen šarm, kterého má na rozdávání také vítěz posledního ročníku soutěže o Šarmantní osobnost - Viktor Preiss. Ani jeho noblesní nadhled a vystupováni asi netřeba dlouze popisovat.

Galavečer rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku

Druhou příležitostí pak bylo představení pražské Violy Tři gentlemani. Jan Vlasák, Václav Kopta, Marek Eben s příběhy z pravlasti gentlemanů - staré Anglie. Co víc dodávat, sice humorné, ale hluboce pravdivé a lidské.

Ale je tu pořád ona konfrontace šarmu s buranstvím a nevkusem. Každodenně v médiích, v chování i vyjadřování politiků, na silnicích mezi řidiči, ve výlevech vůči prodavačkám. Stejně jako ve sluncem vyprovokovaném nástupu vytahaných pánských bavlněných trenek stylu spodky, paní v nekriticky sešněrovaných kilech do legín a triček snad o dvě čísla menších, než by bylo třeba.

I to je, stejně jako mluva čtvrté cenové o šarmu a noblese. A nechytat prosím za slovo, i osobnosti navlékají trička nebo tepláky. Ale zpravidla, když jdou běhat nebo něco kutit na zahrádku. Jenže ani tam člověk nemusí přibalit způsoby buranské a chování neurvalé. A tak už raději přeji noblesní pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.