Petr Voldán: Oči nikoli přivřené, ale zavřené

Slevové akce jsou v plném proudu. A my utrácíme, ačkoli mnohdy zbytečně, protože se chytáme do intrikových sítí obchodníků. Co je ale s podivem - odpovědné instituce o nekalých praktikách kolem slev vědí, nicméně konají liknavě nebo vůbec. Víc už na tradiční téma slev Petr Voldán.

Varování přicházejí každý rok a přece nedbáme

Slevová smršť, mocně přifukovaná reklamou, se valí republikou a nechává za sebou další oběti podvodných praktik obchodníků. Věhlasné firmy nevyjímaje. Pověstná je přece razantní kampaň firmy, obchodující se zahradní technikou, nábytkem, bazény, grily a podobným zbožím.

Slevová masáž vypadá bombasticky lákavě

A i když se ví, že není seriózní, rok co rok se opakuje. Slevuje se z částek astronomických na všeobecně vlastně běžné, žongluje se s desítkami slevových procent málem do vyzmizíkování cen až skoro k nule.

Na nákupu v drogerii

Přitom i úřady už vědí, že ceny před slevami vypumpují do výšek, za které se nikdy zboží prakticky nikde neprodávalo. Ale efekt slevového oblouznění zabírá.

Leč možná se blíží lepší časy

Údajně od roku 2022 klamat už tak lehce nepůjde. Světe div se, na ochranu spotřebitelů, mezi kterými je určitě i dost odpůrců Evropské unie, se nechystá nikdo jiný než právě u nás neoblíbené společenství.

Čtěte také

Kdežto ti, kteří by měli zasahovat na základě letité znalosti problému - naše úřady a především poslanci, odpovídající za zákony a normy, už ani nepřivírají nad situací oči. Oni je rovnou zavírají.

Nebo jen mluví a sem tam, aby se neřeklo, uloží nějakou tu skoro směšnou pokutu. Symbolickou, v řádech pár nákupů několika naoko zlevněných traktůrků, sekaček, saun a dalších taháků i v jiných obchodech a řetězcích.

Proč je podvodná praxe benevolentně trpěna, proč máme dva roky čekat na opatření a mezitím se budou obchodníci dál pakovat a proč to za nás má udělat proklínaná unie, to jsou jen některé otazníky.

Čtěte také

Možná i proto, aby se na Brusel mohlo zase nadávat, co že si to úředníci vymýšlejí, co nám zase chtějí nařizovat. Už nám přece zakázali máslo - co nebylo máslo, rum co nebyl rum a teď nám třeba seberou i to potěšení z obřích slev. Co slevami vlastně nejsou.
 
A když už chtějí mít zákonodárci a další instituce - prý pro ochranu spotřebitelů - oči zavřené, je tu ještě jeden otazník. Kdy je pootevřeme my, spotřebitelé a kdy jim všem dáme najevo, že nedělají co mají. A tudíž nemají na svých postech opravdu co dělat. 

Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Když se dva perou

    Není potřeba dodávat konec přísloví, které začíná slovy “Když se dva perou...”. Dnes jsou i titulkem glosy Petra Voldána ke slovním přestřelkám na vnitropolitické scéně.

  • Petr Voldán: Vadí nevadí

    Vadí nevadí může být nevinná dětská hra. A nebo také drsná zábava. V politice je to hra s voliči. Hrajeme vlastně všichni, ať chceme nebo ne. Soudí autor dnešní glosy.

  • Petr Voldán: Ve vlastní pasti

    Titulek dnešní glosy připomíná, že občas sami sebe až přílišnou, na první pohled prospěšnou aktivitou, dostaneme do potíží, které jsme na počátku poněkud podcenili.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.